De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De inter- en intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid van de ankle angle reproduction test

praktijkonderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De inter- en intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid van de ankle angle reproduction test

praktijkonderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Introductie: Proprioceptie van het enkelgewricht speelt volgens verschillende studies een belangrijke rol bij balans tijdens vele functionele activiteiten. Joint Position Sense (JPS) is een onderdeel van proprioceptie. Een manier om de JPS, en zodoende proprioceptie, in kaart te brengen is de Ankle Angle Reproduction Test (AART). Aan de hand van resultaten op soortgelijke testen worden vele conclusies getrokken, echter zijn deze niet terecht. Er bestaat slechts weinig evidentie over de betrouwbaarheid van deze testen. Daarom is het doel van deze studie om te onderzoeken wat de inter- en intra-beoordelaarsbetrouwbaarheid is van de AART bij gezonde participanten.
Methode: In dit onderzoek zijn 51 gezonde respondenten geïncludeerd, die zijn verworven middels een gerichte oproep. De geteste bewegingen waren plantairflexie (30°) en inversie (15°), waarbij er twee keer door zowel onderzoeker A als onderzoeker B gemeten werd. In de statistische analyse zijn de Intraclass Correlation Coëfficiënt (ICC), Absolute Agreement (95% CI) en de Limits of Agreement berekend.
Resultaten: De gevonden ICC-waarden voor de inter-beoordelaarsbetrouwbaarheid zijn deels significant en variëren van ICC 0.19 tot ICC 0.59. Voor de intra-beoordelaarsbetrouwbaarheid geldt dat drie van de vier ICC-waarden significant waren. Deze variëren van ICC 0.19 tot ICC 0.49.
De Smallest Detectable Change (SDC) loopt uiteen van ±2.37° tot ±2.76°.
Conclusie: De inter-beoordelaarsbetrouwbaarheid van de AART is slecht tot matig en de intra-beoordelaarsbetrouwbaarheid is slecht tot gering, wanneer deze gemeten worden volgens huidig gemodificeerd protocol. Vanwege deze lage mate van betrouwbaarheid wordt er aangeraden een vervolgonderzoek te doen waarin een andere methode wordt ontwikkeld om de proprioceptie van de enkel in kaart te brengen.
Samenvatting ook in het Engels.

Toon meer
OrganisatieHanze University Groningen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk