De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Van rozengeur naar duurzaamheid, door middel van saamhorigheid

Een onderzoek naar de Regeling Verlaagd tarief en de hiervoor verplicht gestelde rechtsvorm coöperatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Van rozengeur naar duurzaamheid, door middel van saamhorigheid

Een onderzoek naar de Regeling Verlaagd tarief en de hiervoor verplicht gestelde rechtsvorm coöperatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Tineke van der Schoor, onderzoeker bij Kenniscentrum NoorderRuimte. Dit onderzoek is gedaan naar de Regeling Verlaagd tarief, in de volksmond ook wel de postcoderoosregeling genoemd. In dit onderzoeksrapport wordt onderzocht wat het juridisch gevolg is van de verplicht gestelde rechtsvorm coöperatie voor deelname aan een postcoderoosproject. Dit is een duurzaam project waarbij mensen uit een bepaalde regio met elkaar groene stroom opwekken en vervolgens op grond van de postcoderoosregeling een korting ontvangen op hun energienota. Tevens wordt in dit onderzoeksrapport een vergelijking gemaakt met de overige rechtsvormen.
Aanleiding voor dit onderzoek zijn de eerste evaluaties op de postcoderoosregeling. De regeling is sinds 1 januari 2014 al twee keer aangepast en nog steeds ervaart de burger de regeling als onduidelijk en ingewikkeld, terwijl het doel juist was een regeling te creëren die eenvoudig en efficiënt uitgevoerd kan worden. De huidige uitwerking van de Regeling Verlaagd tarief draagt bij aan voornoemde onduidelijkheid en ingewikkeldheid. Hier slaat de titel van dit onderzoek dan ook op. Van een mooi idee, de rozengeur, wil men naar duurzaamheid. Momenteel loopt dit niet goed en hoe dit opgelost wordt is door middel van samenwerken.
De doelstelling van dit onderzoek luidt als volgt: Teneinde het traject van realisatie en de uiteindelijke werking van een postcoderoosproject te vergemakkelijken, zal op basis van dit onderzoek aanbevelingen worden gedaan met betrekking tot de rechtsvorm van de postcoderoosprojecten door de theorie met betrekking tot de coöperatie (de huidige verplichte rechtsvorm) en andere mogelijke rechtsvormen in kaart te brengen en met elkaar te vergelijken, daaruit onderzoekspunten vast te stellen en deze te onderzoeken in de praktijk, waarbij de praktijk bestaat uit leden van postcoderooscoöperaties en experts, die door middel van het afnemen van interviews worden onderzocht. De uitkomsten van het theorieonderzoek worden vergeleken met de uitkomsten van het praktijkonderzoek en tevens worden de uitkomsten van het praktijkonderzoek onderling vergeleken.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingInstituut voor Rechtenstudies
PartnerKenniscentrum Noorderruimte
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk