De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Proprioceptief trainen bij perifere polyneuropathie

literatuurstudie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Proprioceptief trainen bij perifere polyneuropathie

literatuurstudie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Mensen met perifere polyneuropathie hebben last van gevoelsstoornissen en verminderde proprioceptie wat zorgt voor een verhoogd valrisico. In de literatuur is weinig bekend over het trainen van de proprioceptie bij deze patiëntenpopulatie. Het doel van dit onderzoek is het verkrijgen van kennis en inzicht middels een literatuuronderzoek over het trainen op een foam balance pad bij patiënten met een perifere polyneuropathie om de posturale stabiliteit te verbeteren. Om dit doel te bereiken is de volgende vraagstelling opgesteld: ‘’Wat is het effect van proprioceptief trainen op een foam balance pad in vergelijking met reguliere fysiotherapie op de posturale stabiliteit bij patiënten met een perifere polyneuropathie?’’
Methode: Er is systematisch gezocht in de volgende databanken: PubMed, Cochrane Library, CINAHL en ScienceDirect. De belangrijkste inclusiecriteria waren patiënten met klinische verschijnselen van perifere polyneuropathie, een foam balance pad als interventiemiddel en de uitkomstmaat postural sway. Onderzoeken met een methodologische kwaliteit gelijk of onder de vijf punten op de PEDro Schaal en Cochrane Checklist werden geëxcludeerd. De studies zijn beoordeeld aan de hand van de beoordelingslijsten Physiotherapy Evidence Database Scale (PEDro schaal) en de Cochrane checklist. Als laatste is de best-evidence synthese van Tulder gebruikt om de bewijslast te beschrijven.
Resultaten: In totaal zijn er zeven artikelen geïncludeerd. Deze bestaan uit vier cohort studies en drie randomised controlled trials (RCT’s). Alle onderzoeken hebben het effect van trainen op een foam balance pad op de posturale stabiliteit onderzocht en vier onderzoeken keken daarnaast naar het valrisico. Zes van de zeven onderzoeken laten significante verbeteringen zien wat betreft de postural sway en de uitkomsten op de BBS, TUG en FRT voor het valrisico.
Conclusie: Uit de resultaten van de geïncludeerde onderzoeken komt naar voren dat volgens de best-evidence synthese van Tulder er matig bewijs is dat proprioceptieve training op een balance foam pad een positief effect heeft op het verbeteren van de posturale stabiliteit bij patiënten met een perifere polyneuropathie en daarmee het verlagen van het valrisico. Het onderzoek is relevant aangezien er weinig duidelijkheid en bekendheid is over het trainen op een foam balance pad met deze patiëntenpopulatie. Het trainen met een foam balance pad is niet duur en kan op een korte termijn worden ingezet in de praktijk als behandelmethode door de fysiotherapeut.

Toon meer
OrganisatieHanze
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk