De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

High-intensity interval training verbetert het aerobe uithoudingsvermogen bij patiënten met diabetes mellitus type 2

Rechten: Alle rechten voorbehouden

High-intensity interval training verbetert het aerobe uithoudingsvermogen bij patiënten met diabetes mellitus type 2

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Diabetes is een veel voorkomende oorzaak van vroegtijdig overlijden. Zo was diabetes mellitus type 2 in 2012 wereldwijd de directe oorzaak van 1,5 miljoen doden waardoor het op de zevende plek staat van doodsoorzaken. Er is echter overtuigend bewijs dat een vergroot aeroob uithoudingsvermogen de kans op medische complicaties en daardoor het risico op vroegtijdig overlijden bij patiënten met diabetes mellitus type 2 kan minimaliseren. High-intensity interval training is een aangetoonde effectieve manier om het aerobe uithoudingsvermogen te vergroten. De effectiviteit van deze trainingswijze voor patiënten met diabetes type 2 is echter nog onvoldoende onderzocht. Binnen deze pilotstudie wordt onderzocht wat het effect is van high-intensity interval training op het aerobe uithoudingsvermogen bij patiënten met diabetes type 2.
Methode: In deze pilotstudie zijn vijf deelnemers geïncludeerd uit een revalidatie kliniek voor patiënten met diabetes type 2. Voor en na de interventie zijn er metingen gedaan met behulp van de Constant Work Rate Test en de maximale inspanningstest. De interventie bestond uit tweemaal wekelijkse high-intensity interval trainingen op de fiets-ergometrie waarbij in tien pieken van één minuut naar 85-95% van de maximale hartfrequentie wordt gestreefd. De eindmeting vond plaats na zes weken. Voor de statistische analyse is de non-parametrische Wilcoxon Signed Rank Test gebruikt waarbij een p-waarde van <0,05 als significant werd gezien.
Resultaten: De vijf deelnemers hebben de zes weken interventieduur voltooid. Aan het eind van de interventie is het aeroob uithoudingsvermogen van de deelnemers significant verbeterd ten opzichte van het aerobe uithoudingsvermogen vóór de interventie.
Conclusie: High-intensity interval training zorgt binnen zes weken voor een significante verbetering op het aerobe uithoudingsvermogen bij patiënten met diabetes type 2. Ondanks de kleine onderzoeksgroep in deze studie zijn de resultaten veelbelovend. Deze pilotstudie suggereert namelijk dat high-intensity interval training een nieuwe behandelmethode is voor diabetes type 2 patiënten om het aerobe uithoudingsvermogen te vergroten en daarmee klinische complicaties te minimaliseren.
Samenvatting ook in het Engels.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk