De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Artificial Intelligence voor duurzamere en efficiëntere logistiek

openbare les

Open access

Rechten:

Artificial Intelligence voor duurzamere en efficiëntere logistiek

openbare les

Open access

Rechten:

Samenvatting

Nederland bekleedt internationaal een toppositie in de afhandeling van fysieke goederenstromen. Om deze logistieke toppositie te kunnen behouden, zal het Nederlandse bedrijfsleven echter moeten anticiperen op zowel voorspelbare als minder goed voorspelbare veranderingen. De vanzelfsprekendheid dat Nederland de huidige goederenstromen zal kunnen en mogen verwerken, neemt af. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe kansen binnen een nieuwe generatie logistiek, die zich kenmerkt door complexe netwerken en een verregaande digitalisering.
Behalve internationale ontwikkelingen in de logistieke sector dwingen ook andere ontwikkelingen de Nederlandse logistieke bedrijven om te digitaliseren als ze hun toppositie willen blijven behouden. Zo is er de toenemende internationale en nationale druk om de sector te verduurzamen, door bijvoorbeeld het energieverbruik en de CO2-uitstoot substantieel terug te dringen. Daarvoor zal de sector maatregelen moeten nemen, zoals het verbeteren van de efficiëntie door bijvoorbeeld het aantal voertuigbewegingen terug te dringen.
Het is echter niet eenvoudig om deze maatregelen op een gedegen manier uit te werken. Digitalisering kent vele vormen en kan een serieuze investering vergen. Ook is het nog niet goed duidelijk welke digitaliseringsingrepen effectief zullen zijn. Met name Artificial Intelligence kan worden aangenomen substantieel te kunnen bijdragen aan een wereldwijd efficiënter aansturen van goederenstromen.
Deze openbare les gaat over de verschillende manieren waarop Artificial Intelligence kan bijdragen aan het efficiënter maken van de verschillende logistieke processen hetgeen leidt tot verduurzaming van de sector. In dit kader wordt in deze openbare les ook de onderzoeksagenda voor de komende jaren gepresenteerd.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Rotterdam
LectoraatCentre of Expertise HRTech
Datum2023-09-21
TypeBoek
ISBN9789493012431
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk