De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar inloophuizen in het buitenland voor mensen met kanker en hun naasten.

Rechten:

Onderzoek naar inloophuizen in het buitenland voor mensen met kanker en hun naasten.

Rechten:

Samenvatting

In Nederland kunnen mensen met kanker en hun naasten sinds 1992 terecht bij inloophuizen. Deze huizen vallen onder de brancheorganisatie voor inloophuizen en psycho-oncologische centra (IPSO) en hier kan men informatie en ondersteuning krijgen (IPSO 2013). Volgens IPSO zijn er verschillende criteria waaraan inloophuizen in Nederland dienen te voldoen. Zo dient een inloophuis een onafhankelijke accommodatie te zijn waar getrainde vrijwilligers informatie, allerlei ondersteunende activiteiten en psychosociale ondersteuning bieden aan mensen met kanker en hun naasten. Ook kan er gebruik worden gemaakt van therapeuten die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging die deskundig professionele psychosociale zorg aanbieden. Dat kunnen professionals zijn in het inloophuis maar er kan ook naar externe zorgverleners verwezen worden. Deze ondersteuning wordt betaald door de gasten zelf die al of niet door de ziektekostenverzekering vergoed wordt. Verder is het georganiseerde aanbod voor de gasten van een inloophuis laagdrempelig en kan men er zonder afspraak of verwijzing terecht. Een ander criterium voor inloophuizen is het aanbieden van groepsactiviteiten zonder of tegen geringe kosten (IPSO 2013).
In het kader van de evaluatie van de betekenis van het bezoeken van inloophuizen is het relevant na te gaan te weten of dergelijk laagdrempelige psychosociale ondersteuning in het buitenland bestaat en of er gegevens bekend zijn over de evaluatie van dergelijke ondersteuning voor mensen met kanker en hun naasten.

Doel van dit onderzoek is een overzicht te geven van het bestaan en de evaluatie van instellingen in het buitenland die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse inloophuizen. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van het project “Evaluatie van het bezoeken van Inloophuizen door mensen met kanker en hun naasten” gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding. In dit onderzoek staat de vraag centraal of de behoefte en verwachtingen van de bezoekers aansluit bij het feitelijke aanbod aan activiteiten en begeleiding door de inloophuizen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Rotterdam
LectoraatKenniscentrum Zorginnovatie
Datum2014-08-01
TypeRapport
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk