De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Alympus Personeelsadvies B.V. is een adviesbureau dat gefocust is op HR advies. Alympus heeft verschillende diensten, waaronder de Alymp@as, de Inzetbaarheidsmonitor, Medewerkers Onderzoeken, Interim management en Werving & Selectie. Deze diensten worden voornamelijk afgenomen door opdrachtgevers in de technologische industrie. In de technologische industrie zijn een aantal trends die ervoor zorgen dat medewerkers Duurzaam Inzetbaar moeten blijven, waaronder de vergrijzing en ontgroening en de lage instroom in de technologische industrie. Daarnaast heeft Alympus gemerkt dat opdrachtgevers moeite hebben om actief aan de slag te gaan met Duurzame Inzetbaarheid. Deze twee aspecten zijn de aanleiding geweest voor dit onderzoek.
Tijdens het onderzoek is er gezocht naar een antwoord op de vraag ‘Hoe kan Alympus de dienstverlening op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid inhoudelijk meer laten aansluiten bij de behoefte van haar bestaande en toekomstige opdrachtgevers?’.
De methodes die gebruikt zijn voor het beantwoorden van de hoofdvraag zijn literatuuronderzoek, enquêtes en interviews. Hiervoor zijn verschillende bronnen gebruikt, 81 enquêtes ingevuld en 11 mensen geïnterviewd waarvan 3 medewerkers, 3 experts en 5 HR-medewerkers.
Uit het onderzoek bleek dat de drie pijlers gezondheid, ontwikkeling en betrokkenheid van belang zijn wanneer we het hebben over Duurzame Inzetbaarheid. De pijlers gezondheid en ontwikkeling worden echter door HRM’ers en experts gezien als de belangrijkste twee. Werken aan de Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers wordt door hen gezien als een gedeelde verantwoordelijkheid.
Door de verkregen informatie uit deze drie methoden te combineren, zijn we gekomen tot drie aanbevelingen voor het ontwikkelen van een dienstverlening op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid:
1. Neem Duurzame Inzetbaarheid op in Medewerkers Onderzoeken; hiermee kun je in kaart brengen waar het in de organisatie aan ontbreekt op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. Alympus zal vervolgens de opdrachtgever transparant en duidelijk in laten zien wat ‘aan de slag gaan met Duurzame Inzetbaarheid’ de organisatie op zal leveren, zodat er een prioriteit ontstaat.
2. Neem het onderwerp Duurzame Inzetbaarheid op in de Inzetbaarheidsmonitor; het gaat om het toevoegen van een nieuwe hoofdgroep, subgroepen en criteria. Medewerkers worden beoordeeld op deze criteria en kunnen zichzelf beoordelen aan de hand van de 180⁰ feedback module. Op deze manier breng je als organisatie goed in kaart waar de medewerker staat op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. Nu kan hiermee concreet aan de slag worden gegaan.
3. Ontwikkel de training ‘aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid’; tijdens de training krijgen leidinggevenden informatie over de mogelijkheden in de organisatie en zullen zij oefenen met gesprekstechnieken.
Het is de bedoeling dat de drie adviezen zoveel mogelijk samen worden toegepast, maar wanneer een organisatie wenst om slechts één of twee adviezen toe te passen, is dit ook mogelijk.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHuman Resource Management
AfdelingFaculteit M&B
PartnersAlympus Personeelsadvies B.V.
Datum2017-10-03
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk