De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Transitievergoeding

wanneer spreekt men van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer?

Rechten:

Transitievergoeding

wanneer spreekt men van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer?

Rechten:

Samenvatting

De opdrachtgever, Berlinger Advocaten, heeft aangegeven dat door het in werking treden van de Wet werk en zekerheid het moeilijker is geworden om haar klanten te adviseren met betrekking tot het toekennen van de transitievergoeding. Zij hebben de opdracht gegeven om uit de zoeken wanneer er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer, zodat de transitievergoeding niet is verschuldigd. Het beroepsproduct bestaat uit een flowchart welke Berlinger Advocaten kan gebruiken om haar klanten zo correct mogelijk te adviseren aangaande het al dan niet verschuldigd zijn van de transitievergoeding.

Het verzochte onderzoek bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het theoretische gedeelte behandelt de wetgeving en de literatuur, met betrekking tot het ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Het praktische gedeelte bestaat uit een jurisprudentie onderzoek waarin 32 zaken met betrekking tot het vermeend ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer wordt behandeld. In deze zaken wordt geanalyseerd wanneer er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer en wanneer de transitievergoeding niet meer verschuldigd is.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de wetgever in de Memorie van Toelichting van de Wet werk en zekerheid voorbeelden heeft gegeven wanneer er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Deze lijst met voorbeelden is niet limitatief, wat betekent dat er in meerdere gevallen dan de gegeven voorbeelden sprake kan zijn van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. De rode lijn is dat de gedraging van de werknemer het vertrouwen van de werkgever ernstig dient te schaden.

Uit het jurisprudentie onderzoek blijkt dat de rechter in een ruime meerderheid van alle gevallen de gedraging toetst aan de voorbeelden uit de Memorie van Toelichting. Wanneer de gedraging in een lijn valt met de voorbeelden, dan is de gedraging ernstig verwijtbaar en anders niet. Ook is naar voren gekomen dat er enkele schulduitsluitingsgronden zijn, die ervoor zorgen dat wanneer de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of heeft nagelaten, hij alsnog de transitievergoeding toegewezen krijgt. Dit is het geval wanneer de werknemer kortgezegd ontoerekeningsvatbaar is, de gedraging voortvloeit uit onmacht of de gedraging dusdanig onbewust was. Ook wordt er geen transitievergoeding toegekend wanneer de gedraging van de werknemer voortvloeit uit een onredelijke eis van de werkgever of wanneer het niet toekennen van de transitievergoeding onaanvaardbaar is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
PartnerBerlinger Advocaten
Datum2016-07-26
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk