De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

3D-modellering in de Infra-techniek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

3D-modellering in de Infra-techniek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Mijn onderzoek naar het gebruik, en de noodzaak van 3D-modellering in de infra-techniek vond zijn oorsprong in de werkzaamheden die ik de laatste jaren heb uitgevoerd voor mijn werkgever Metrica BV.
Voor diverse opdrachtgevers ben ik bezig geweest om 2D-modellen te converteren naar 3D-modellen, die daarna voor verschillende doeleinden gebruikt worden.
Tijdens dit onderzoek bekijk ik welke mogelijkheden het gebruik van 3D-modellen biedt.
En welke mogelijkheden er zijn voor Metrica BV met betrekking tot 3D-modellering.
Ik ben dus eigenlijk aan het onderzoeken waar de mogelijkheden liggen voor de markt.
Binnen de infra-techniek bestaan er verschillende fasen die het hele proces van een civieltechnisch werk beschrijven.
Deze fasen bestaan in chronologische volgorde uit:
1. Inwinning
2. Ontwerp en Bestek
3. Calculatie
4. Realisatie
Ik onderzoek per fase, het gebruik van 3D-modellen en zet de voor- en nadelen tegen elkaar af. Uit dit onderzoek blijkt dat er in de verschillende fasen lang niet altijd gebruik wordt gemaakt van 3D-modellering. Terwijl er wel duidelijke voordelen zitten aan het gebruik van 3D-modellen.
Als je een inwinning in 3D uitvoert en een ontwerp in 3D maakt, is het mogelijk om in de ontwerpfase fouten te tackelen. Deze fouten (met name fouten in hoogteaansluitingen) komen anders pas tijdens de uitvoering van het werk aan het licht.
Tijdens de calculatiefase zijn er ook voordelen te behalen door het gebruik van 3D-modellen.
Uit mijn onderzoek blijkt dat hoeveelheidsbepaling (van bijvoorbeeld te ontgraven grond) met behulp van 3D-modellen erg nauwkeurig is. Een hoeveelheidsbepaling met behulp van profielen wijkt vaak sterk af van de werkelijke hoeveelheid. Toch is de hoeveelheidsbepaling met behulp van profielen de meest gebruikte methode.
De laatste fase in een civieltechnisch project is de uitvoering. Hierin wordt altijd gebruik gemaakt van groot materieel, zoals graafmachines, shovels en dergelijke. Deze machines kunnen gebruik maken van machinebesturing. Voor machinebesturing is het gebruik van 3D-modellen een vereiste. De werking en mogelijkheden van machinebesturing bespreek ik uitgebreid in deze afstudeerscriptie.
Aannemers die gebruik maken van machinebesturing, krijgen van de opdrachtgever meestal een 2D-ontwerp. Voor het omzetten van dit ontwerp naar een 3D-model wordt Metrica BV. vaak ingeschakeld. Wij hebben namelijk gekwalificeerd personeel, die met behulp van AutoCAD Civil-3D dit 3D-model maken.
Omdat hier voor Metrica BV. kansen liggen, heb ik de trend van het gebruik van machinebesturing onderzocht. Hieruit komt naar voren dat er een stijgende lijn zit in het gebruik van machinebesturing.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingGeodesie
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnersMetrica, Geodesie en Maatvoering, Oldenzaal
Datum2014-06-27
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk