De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wonen boven de A12

een studie naar het verbeteren van de leefomgeving van de wijk Lunetten na de uitbreiding van de A12 en A27

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wonen boven de A12

een studie naar het verbeteren van de leefomgeving van de wijk Lunetten na de uitbreiding van de A12 en A27

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Infrastructuur en een goede doorstroom daarvan is in de hedendaagse maatschappij van onmisbaar belang. Met het steeds hoger stijgende aantal verkeersgebruikers wordt het steeds drukker op de weg wat er voor zorgt dat voor een goede doorstroom de huidige wegen niet meer voldoen. Zo is ook het geval bij de A12 en A27 om de wijk Lunetten in Utrecht. Om hier de verkeersstroom te verbeteren heeft Rijkswaterstaat plannen om deze wegen uit te breiden. Voor de wijk Lunetten betekent dit nog meer overlast dan er nu al door de bewoners ondervonden wordt. Zo wel op het gebied van geluidsoverlast als op het gebied van luchtvervuiling. Deze afstudeeropdracht kwam tot stand door een idee van de organisatie Laat Lunetten Niet Stikken en het architecten bureau NarrativA Architecten. Beide bezorgt om hun woon en werk omgeving namelijk de wijk Lunetten. Al langer stond er het plan om te kijken naar de mogelijkheden om als bewoners zich te bemoeien met het plan en tot een goed voorstel te komen. Dit afstuderen is een onderdeel van dit voorstel. Dit afstudeer onderzoek bestond uit het zoeken naar een oplossing om na de uitbreiding van de wegen deze overlast zoveel mogelijk te verminderen. Dit heb is gedaan door een aantal vragen te stellen en daar antwoord op te zoeken. Met als hoofdvraag: “Wat voor architectonische oplossing is er te verzinnen om de overlast na de uitbreiding van de A12 aan te pakken zodat de wijk Lunetten niet meer, en het liefst zelfs minder, overlast ervaart van de A12 dan nu ervaren wordt?” Aan de hand van deze antwoorden is een concept bedacht en uitgewerkt tot een ontwerp. Het betrokken gebied bestaat uit twee bouwbare locaties. Er is eerst gekeken naar de optie op de meest gunstige locatie en hier is een ontwerp voor gemaakt. Bij naderinzien bleken er een aantal nadelen te zitten aan zowel het ontwerp als de locatie. Daarom is er gekeken voor de mogelijkheid voor een ontwerp op de tweede locatie. Om praktische redenen is dit niet de ideaalste locatie maar hier zijn oplossingen voor gevonden en is het uiteindelijk ontwerp is dan ook ontworpen voor deze locatie. De bedachte oplossing is een gebouw met woningen voor ex-studenten, waarmee tegelijkertijd ook het kamertekort in Utrecht wordt aanpakt, dat zal dienen als geluidswal en door middel van een filter en kassysteem de vuile lucht van de snelweg filtert. Dit gebouw is zo ontworpen dat het slechts een minimale ingreep in het natuurbos van de wijk Lunetten nodig zal hebben waardoor het groene beeld van het park “de Koppel” het park dat tussen de A12 en de wijk Lunetten ligt behouden blijft.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnersNarrativA ArchitecteN
Datum2012-03-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk