De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontslakken binnen gebiedsontwikkeling

het initiatief centraal

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontslakken binnen gebiedsontwikkeling

het initiatief centraal

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Nu de enorme woningvraag is weggevallen maakt de optelsom van alle (sectorale) regels de weinige projecten die er zijn en/of duur en/of in tijd niet te doen. Het doel van ontslakken is om de weinige gebiedsontwikkelingen die er zijn niet onnodig te vertragen door deze regels, dit gebeurt enerzijds door de gemeentelijke regelgeving op te schonen en anderzijds door de werkwijze en houding te veranderen. Dit heeft gevolgen voor de samenwerking tussen de gemeente en marktpartijen bij gebiedsontwikkeling:
- Doordat bij ontslakken minder wordt dichtgeregeld of anders met regels wordt omgegaan ontstaat er meer flexibiliteit. In combinatie met de geleidelijke en kleinschalige aanpak kunnen marktpartijen daardoor beter in spelen op de veranderende markt.
- Grote traditionele gebiedsontwikkelingen waar programmering, grondprijzen, samenwerkingsovereenkomsten en contracten zo groot en complex zijn dat ze sleepankers worden, kunnen door te ontslakken worden omgezet naar een kleine schaal.
- Plannen worden gestuurd door de noodzakelijke wettelijke kaders, alles daarbuiten wordt zoveel mogelijk losgelaten en er wordt slechts een gewenste richting (als stip op de horizon) in een langere termijn visie vastgelegd.
- Gemeenten en marktpartijen werken samen met gezamenlijk belang als basis, hierbij wordt gewerkt op basis van vertrouwen in een zo’n eenvoudig mogelijke samenwerkingsvorm.
- De rol van de gemeente verandert waarbij de gemeente andersom werkt, dit houdt in dat initiatieven niet meer worden beoordeeld op basis van regels maar op basis van de meerwaarde voor de gemeente.
- De rol van ontwikkelaars verandert door de andere rol die de gemeente inneemt, zij worden samenwerkingspartner van de gemeente en krijgen daarbij meer verantwoordelijkheden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwtechnische Bedrijfskunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnersDe Bunte Vastgoed. Ede
Datum2015-06-02
TypeBachelor
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk