De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hoe beïnvloedt de biomechanica van de unilaterale, transtibiale amputatiepatiënt het risico op osteo-arthritis?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Hoe beïnvloedt de biomechanica van de unilaterale, transtibiale amputatiepatiënt het risico op osteo-arthritis?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Introductie:
Dit artikel beschrijft de relatie tussen de biomechanica van de traumatische, unilaterale transtibiale amputiepatiënt en het relatieve risico op de ontwikkeling van osteo-arthritis aan de niet-aangedane zijde, naar aanleiding van een literatuuronderzoek met recente literatuur van 1998 tot heden. Vraagstelling: Welke biomechanische factoren zijn van invloed op de traumatische transtibiale amputatiepatiënt en beïnvloeden de kans op osteo-arthritis aan de goede zijde?
Aanleiding:
De inspiratie voor dit onderwerp is ontstaan tijdens de tweede seniorstage van de auteur van dit artikel in het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg te Doorn. Met behulp van dit literatuuronderzoek wil de auteur deze specifieke categorie patiënten onder de aandacht brengen bij fysiotherapeuten in welke richting dan ook. - Methode:
Deze scriptie is gebaseerd op een literatuuronderzoek. Met behulp van de Cochrane Liberary, PubMed, Sage Premier, ScienceDirect en SPORTDiscus is er naar relevante literatuur gezocht. Een belangrijk inclusiecriterium betrof het feit dat het onderzoek was uitgevoerd bij de unilaterale, transtibiale amputatiepatiënt met als voorkeur een trauma-gerelateerde oorzaak voor de amputatie. - Resultaten: Afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de (transtibiale) amputatie-patiënt, de biomechanica en het risico op osteo-arthritis. Voor dit literatuuronderzoek zijn veertien studies geïncludeerd op het gebied van het looppatroon, de kinetische variabelen en gewrichtsdegeneratie bij de transtibiale amputatiepatiënt.
Conclusie: Personen met een unilaterale amputatie van de onderste extremiteit plaatsen
extreme eisen op de intacte zijde om te compenseren voor pijn en geringe beweging van de prothesezijde. Hoewel het voordeel van een toegenomen belasting op de intacte zijde meer controle geeft, zijn er aanwijzingen dat de frequente overbelasting een nadelig verhoogd risico op osteo-arthritis met zich meebrengt. Er is echter onvoldoende bewijs van dusdanig methodologische kwaliteit om dit te bevestigingen.
Keywords: amputee, artificial limbs, below-knee amputation, biomechanics, gait, lower-limb amputation, osteo-arthritis, rehabilitation, stability, transtibial amputation, trauma, unilateral

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk