De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Houtkwaliteit

beheersen van materialen in de restauratiewereld

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Houtkwaliteit

beheersen van materialen in de restauratiewereld

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Van Hoogevest Architecten bv. is een architectenbureau dat in 1909 is opgericht door Gijs van Hoogevest, de grootvader van de huidige directeur/eigenaar Gijsbert van Hoogevest. Van Hoogevest Architecten bv. bevat tal van disciplines, een groot onderdeel is de restauratie. Deze tak is ontwikkeld vanuit ervaring met kleine en grote restauraties. Van Hoogevest Architecten bv. heeft gewerkt aan kerken, kastelen, paleizen en verschillende jonge monumenten. Het bureau is steeds bezig met het vergroten van de vakkennis. Een belangrijk onderdeel daarvan is het verrichten van onderzoek.

Verschillende materialen in de restauratie vragen nader en dieper onderzoek. In de praktijk is namelijk weinig kennis aanwezig over de samenstelling, de productie en prestaties van materialen. Daarbij speelt de keuze en materiaalkwaliteit een essentiële rol in de restauratie voor het verduurzamen van monumenten. Hierbij gaat het om het verlengen van de levensduur van het monument. Een belangrijk onderdeel van de prestaties van monumenten zijn de kapconstructies, die vaak opgebouwd zijn uit hout. De kennis omtrent hout is summier en er zijn meerdere lopende vragen in de praktijk. Daarom is ervoor gekozen om dit onderzoek te doen over de kwaliteit van hout.

Bij het verrichte onderzoek is er naar verschillende onderdelen gekeken: Naar de eigenschappen en prestaties van het materiaal, naar de oorzaken van problemen omtrent hout, de verschillende technieken waarmee het opgelost kan worden en de uitvoeringspraktijk.

Tijdens dit onderzoek is duidelijk geworden dat de traditionele houtsoorten over het algemeen niet dezelfde kwalitatieve prestaties hebben zoals dat vroeger het geval was. Daarnaast zijn er diverse kwaliteitsklassen waardoor hout geclassificeerd kan worden. Deze zijn voor de restauratie minimaal en het is goed om naast de kwaliteitsklasse en de duurzaamheidsklasse, specifieke eisen voor te schrijven in het bestek.

Vervolgens is vocht het probleem bij de levensduur van hout. Vocht veroorzaakt houtrot en dierlijke aantasting. Dit kan tijdens de restauratiefase opgelost worden door verschillende restauratiemethodes toe te passen, waarbij de voorkeur “behoud gaat voor vernieuwen” een belangrijke rol speelt.

Ook is geïnventariseerd aan de hand van praktijksituaties welke mogelijkheden er zijn om vochtproblemen te voorkomen, zodat de belasting, dat het hout krijgt te verduren bij vocht, verlaagd wordt.

Dit in combinatie met de keuze van de juiste houtsoort, per situatie en toepassing, zorgt ervoor dat het hout langer bestand is tegen de verschillende soorten belastingen. Hierdoor zal de kapconstructie en het monument een langere levensduur hebben, oftewel duurzamer zijn.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnerVan Hoogevest Architecten BV. Amersfoort
Datum2014-06-03
TypeBachelor
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk