De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Duurzaam Nieuwbouw De Lindenhorst

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Duurzaam Nieuwbouw De Lindenhorst

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Op landgoed De Lindenhorst te Driebergen is de organisatie Youth for Christ gevestigd. Deze organisatie heeft behoefte aan ruimte voor het onderbrengen van vrijwilligers. Landgoed De Lindenhorst is gelegen aan de rand van de bosrijke Utrechtse Heuvelrug en vormt een bijzondere basis voor een nieuwbouw project.

Bij het ontwikkelen van gebouwen spelen erg veel eisen, wensen en bepalingen een rol. Naast het bestemmingsplan, bouwbesluit en stedenbouwkundige eisen vormen een aantal uitgangspunten de basis voor het project.
Voor de nieuwbouw van het logiesgebouw vormen duurzaamheid en toekomstbestendigheid de belangrijkste uitgangspunten, deze uitgangspunten zijn afgeleid van de omgeving van het gebouw. Het landgoed is namelijk een locatie met veel potentie.
Ook zal er moeten worden voldaan aan het boerderijprincipe, één hoofdgebouw met bijbehorende schuren. Dit houdt voor mijn project in dat er geen tweede hoofdgebouw ontwikkelt mag worden. Er is namelijk een statig hoofdgebouw aanwezig op het landgoed.

Voordat er kan worden begonnen met ontwerpen van het gebouw is er uitgebreide kennis nodig van de gestelde uitgangspunten. Naar aanleiding hiervan is onderzoek gedaan naar duurzaamheid en duurzame bouwsystemen.
Duurzaamheid is gebaseerd op de totale milieubelasting van een gebouw. Deze milieubelasting wordt berekent met de Levenscyclusanalyse. Per materiaal wordt bekeken wat de milieubelasting is van de totale levensduur, van grondstof tot materiaal tot verwerken van afvalproducten. Milieubelasting is echter niet alleen gericht op de materialen. Op elk bouwkundig vakgebied is winst te boeken op deze milieubelasting, integrale duurzaamheid genaamd.
Op gebied van architectuur spelen vorm en zonering een belangrijke rol om gebruik te maken van zonlicht en omgeving. Duurzaamheid in het kader van bouwtechniek en constructies is voornamelijk gericht op het materiaalgebruik. Hout is met grote voorsprong het milieuvriendelijkste bouwmateriaal. Het is CO2 reducerend, het hernieuwd zichzelf en geschikt voor vele toepassingen.
Op het gebied van bouwfysica wordt vooral rekening gehouden met het energieverbruik van het gebouw. Door gebruik te maken van de trias energetica wordt hier grip op gehouden. Geen energieverspilling, maak gebruik van duurzame bronnen en gebruik fossiele brandstoffen efficiënt.
Voor bouwmanagement draait duurzaamheid om voorkomen van verspilling, transport minimaliseren en prefabriceren om werkomstandigheden te optimaliseren.

Toekomstbestendigheid is gerealiseerd in de vorm van een flexibele indeling. Dit houdt in dat het mogelijk is om binnenwanden en zelfs vloeren te verwijderen om een indeling te creëren die aan een andere functie voldoet.

Het resultaat is een schuurachtig gebouw voornamelijk opgetrokken in hout. Verwachting is dat het gebouw een minimale milieu belasting zal hebben door toepassing van integrale duurzaamheid. In verband met de flexibiliteit is er voor gekozen om zo min mogelijk constructieve elementen in de plattegrond te plaatsen. Een driescharnierspant vormt de draagstructuur. Gevels en dak worden prefab uitgevoerd en zorgen voor stabiliteit in lengterichting door middel van schijfwerking. Voor opwekking van duurzame energie is gekozen voor een lucht/waterwarmtepomp, zonnepanelen en zonnecollectoren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Datum2013-01-08
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk