De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Parallelweg 2e fase, Verkeersbrug over de Dieze

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Parallelweg 2e fase, Verkeersbrug over de Dieze

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

DHV is als adviseur van prorail betrokken bij de ontwikkeling van de kunstwerken en het aanbestedingsproces van "de parallelweg 2de fase" in Den Bosch. De kunstwerken omvatten vier nieuwe bruggen over de Dieze; een verkeers- en drie spoorbruggen.
In dit afstudeeronderzoek is de bovenbouw van de verkeersbrug uitgewerkt. Aan de hand van de specifieke eisen die gelden voor het project zijn er 6 varianten opgesteld, gebaseerd op verschillende typen kokerliggers. De varianten bestaan zowel uit prefab onderdelen als geheel uit in situatie gestort beton.
Aan de hand van opgestelde criteria en rekenhoudend met de uitvoeringsmethode, is er een variant gekozen. Bij de keuze voor een bepaalde uitvoeringsmethode is het aspect transport maatgevend. Bij liggers van deze grote zullen de onderdelen een dusdanig gewicht hebben dat een normaal betaalbare horizontaal en verticaal transport niet meer tot een optie behoord.
De voorkeursvariant betreft een in situatie gestorte kokerligger met tussenwand
Deze statisch bepaald opgelegde kokerligger, met een overspanning van ca. 55m en gekromde onderzijde is vervolgens uitgewerkt en berekend.
De berekende variant heeft veel overcapaciteit ten aanzien van de dwarskracht, doorbuiging en vermoeiing. Er is onderzocht welke aanpassingen de ligger zouden optimaliseren. Economisch lijkt het slanker uitvoeren van de bovenbouwconstructie de beste optie.
De flensen van de variant zullen slanker worden uitgevoerd. Uit overzicht van de unity checks blijkt deze ligger op een aantal vlakken dicht bij de grenswaarde te zitten en een goede optie
Om de kokerligger verder te optimaliseren is er onderzoek gedaan naar de invloed van hogesterktebeton op de constructie. De toepassing van hogesterktebeton zal alleen zinvol zijn wanneer in de constructie een ondersteuning bezuinigd kan worden. De overspanning in die mate vergroten ligt niet binnen de mogelijkheden, wanneer er aan de geldende uitgangspunten word voldaan. Toepassing van hogesterktebeton zal in dit geval alleen prijsverhogend werken en geen constructieve meerwaarde geven aan de constructie.
Een slanke koker ligger in betonklasse C53/65, met gereduceerde zijflensen blijkt voor deze brug de beste optie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Datum2012-01-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk