De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Aflibercept bij Exsudatieve Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Aflibercept bij Exsudatieve Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doel: Onderzoeken welke behandeling het beste werkt bij exsudatieve leeftijdsgebonden maculadegeneratie, ranibizumab (Lucentis®) of het nieuwe medicijn aflibercept (Eylea®). Er wordt gekeken naar de best gecorrigeerde visus en de centrale retinadikte.
Methode: Literatuurstudie. Er is gebruik gemaakt van wetenschappelijke artikelen, gevonden via de online databank Pubmed. De gebruikte artikelen zijn gepubliceerd in de afgelopen zeven jaar.
Resultaten: De doseringen die goede resultaten leveren wat betreft de visus en de centrale retinadikte zijn bij aflibercept 2,0 mg per vier weken en 2,0 mg per acht weken. Het aantal behandelingen bij de eerst genoemde dosering is 4,6 per jaar, bij de tweede dosering is dit 6,0 per jaar. Bij ranibizumab gaven de doseringen van 0,5 mg per vier weken of PRN goede resultaten bij zowel de visus als de centrale retinadikte. Het aantal behandelingen bij 0,5 mg per vier weken is 12,0 per jaar, bij 0,5 mg PRN is dat 6,9 per jaar.
Conclusie: Aflibercept en ranibizumab geven beide goede resultaten die met elkaar vergelijkbaar zijn bij de behandeling van exsudatieve leeftijdsgebonden maculadegeneratie. De beste resultaten zijn bereikt met 2,0 mg aflibercept eens per vier of acht weken en 0,5 mg ranibizumab per vier weken of PRN. Aflibercept kan minder gedoseerd worden dan ranibizumab, waardoor de kans op bijwerkingen verlaagd. Ook kunnen de kosten daardoor lager zijn met aflibercept vergeleken met ranibizumab. De prijzen per behandeling zijn bij aflibercept tussen €1333,36 en €1716,91 en bij ranibizumab €1676,27.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingOogzorg
AfdelingParamedische Studies
Datum2013-05-31
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk