De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rethink Construction

Rechten:

Rethink Construction

Rechten:

Samenvatting

De cultuur op de woningmarkt is verschoven van een aanbodcultuur naar een vraagcultuur. De bewoners weten nu steeds beter wat ze willen hebben en houden hier sterker aan vast. De bouwsector wordt nog gedomineerd door een traditionele taakcultuur en kan daarmee slecht aan de vraag voldoen. Industrieel vervaardigde elementen kunnen een antwoord zijn op de vraag. Wel vraagt dit om een innovatieve, systematische aanpak van techniek en het proces.
Om deze systematische aanpak te kunnen starten dienen enkel onderzoeken uitgevoerd te worden. Informatie waar behoefte naar is zijn de volgende punten:
De ontwikkeling van ‘generaties’
Ontwikkeling van cultuur
Verschillende procesmethoden
De meest geschikte procesmethode
Proces uitgedrukt in modellen
Proces- en Productontwikkelingsplan
Toepassing in het ontwikkelproces

Dit onderzoek laat zien welke ontwikkelingen gaande zijn en wat de ontwikkeling binnen Factory Zero is. Hierbij is een omschrijving gegeven van de generaties 0 (traditioneel), 1 (nu gaande) en 2, waarvoor het proces verbeterd dient te worden.
Cultuur blijkt een belangrijke factor. De cultuur bij de eindgebruiker is sterk veranderd en de bouwsector dient hier op in te spelen om markt te blijven houden. Industrialisatie is daarvoor noodzakelijk.
Om deze verandering mee te kunnen nemen bij de ontwikkeling van industrieel vervaardigde componenten, is het zaak een procesmethode te nemen welke bij industrialisatie past. Hier zijn vele methoden voor, komende uit uiteenlopende sectoren. Een analyse van deze methoden resulteert in Systems Engineering met aspecten uit StageGate, UCD en APQP, om het proces te optimaliseren.
Het Systems Engineering model, als hier verkleind weergegeven, biedt de mogelijkheid het gehele product gedecomponeerd in kaart te brengen, eisen vast te stellen aan componenten en (design)opties naast elkaar weer te geven. Door het model digitaal te gebruiken, heeft het de mogelijkheid naar wens te groeien, te krimpen en accenten te leggen. Afhankelijk van de behoefte binnen het ontwikkelproces.
Het model dient als basis voor een plan. Dat plan helpt het ontwikkelteam van introductie van de te ontwikkelen bouwoplossing(product) langs de doelstelling en het tijdspad met als basis een cyclisch ontwikkelproces.
Tijdens de ontwikkeling wordt het proces opgedeeld in Thema’s. Om daar bij te helpen, is per themacyclus een hand-out opgesteld met daarop alle relevante informatie voor het specifieke thema.
Tijdens de ontwikkeling kan het Systems Engineering model vervolgens aangevuld worden tot het product gereed is. Dan biedt het model ook de mogelijkheid te dienen als een morfologisch overzicht, waarmee met de klant een totaalproduct samen te stellen is. Deze werkwijze creëert meer toegevoegde waarde voor de klant waardoor de klanttevredenheid significant kan stijgen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnerFactory Zero
Datum2017-05-29
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk