De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

IT, basiskennis of ervaringsleer

Onderzoek naar de kennis van bemanning en studenten benodigd voor een snel groeiende IT-gestuurde zeevaartwereld

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

IT, basiskennis of ervaringsleer

Onderzoek naar de kennis van bemanning en studenten benodigd voor een snel groeiende IT-gestuurde zeevaartwereld

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De digitale ontwikkeling aan boord van schepen heeft in de laatste jaren een flinke sprong gemaakt. In een tijdsbestek van zo’n 15 jaar zijn de meeste klassieke nautische en technische handelingen gekoppeld aan computerprogramma’s. Veel schepen zijn via netwerkverbindingen gekoppeld aan de wal en aan boord zijn de diverse departementen ook verbonden met elkaar via het netwerk.
Door deze snelle ontwikkeling reist de vraag of de bemanning hier voldoende op voorbereid wordt en of men de ontwikkeling voldoende bij kan houden.
Gedurende dit onderzoek heb ik gekeken wat de ervaring is van de zeevarenden zelf, hoe het bedrijf hier tegenover staat en wat er in de vooropleidingen gedaan wordt.
Kortgezegd kon hier het volgende uit opgemaakt worden:
Bemanning: Veel kennis wordt vergaard door zelfstudie en hulp van collega’s. Het merendeel geeft aan open te staan voor cursussen waarbij het opvalt dat vooral alom bekende programma’s als “Office”voor problemen zorgen.
Opleidingen: Er wordt weinig gedaan binnen de opleidingen. Binnen de vooropleidingen is Informatica slechts een keuzevak wat niet op alle scholen aangeboden wordt. De beroepsopleidingen bieden geen aparte vakken aan gericht op IT. Er worden enkel een aantal programma’s gebruikt binnen de klassieke vakken. De intentie om meer aandacht te gaan besteden aan “cyber security”is wel aanwezig.
Het bedrijf: Binnen het bedrijf worden geen aparte cursussen aangeboden, voornamelijk omdat hier ook weinig vraag naar is. De IT-afdeling geeft wel aan dat er een stap gemaakt kan worden als er wat meer basiskennis van bijvoorbeeld netwerken zou zijn.
De zeevarenden zijn gewend om alles zelf “on the spot”op te lossen, het lijkt erop dat dit ook bijdraagt aan de tegenstelling die zich voordoet. Aan de ene zijde geeft men aan open te staan voor extra cursussen als hier om gevraagd wordt. Er blijken echter weinig mensen zelf het verzoek te doen om een extra cursus te volgen.
Echter, om toch bij te dragen aan een meer specifiekere basiskennis voor de zeevaart zou het een idee kunnen zijn om een nieuw te ontwikkelen module als “cyber security” iets te verbreden met wat basis kennis van de verschillende systemen aan boord.
Om de kennis aan boord ook op een bepaald niveau te houden zouden er “e-learning modules” aangeboden kunnen worden door het bedrijf. Er worden al diverse module via het Seagull systeem aangeboden, maar deze zijn voornamelijk gericht op veiligheid. Mogelijkheden zouden onderzocht kunnen worden om hier ook andere, IT-gerichte modules aan te bieden.
De verdere ontwikkeling op dit gebied zal ook de komende jaren alleen maar toenemen. Men moet zich binnen het bedrijf en de opleidingen afvragen of er genoeg gedaan wordt om deze ontwikkeling bij te houden.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingMaritiem Officier
AfdelingDomein Technology, Water & Environment
PartnerBoskalis, Papendrecht
Datum2018-05-29
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk