De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Gecombineerde kweek van ZEEwier en (hangcultuur) MOSselen op near shore locaties

Nieuwsbrief TKI project ZEEMOS

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Gecombineerde kweek van ZEEwier en (hangcultuur) MOSselen op near shore locaties

Nieuwsbrief TKI project ZEEMOS

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het project ZEEMOS is zijn derde en laatste jaar ingegaan. HZ University of Applied Sciences voert samen met Stichting Zeeschelp en een 4 tal zeewier- (Veersche Wier en Dutch Seaweed Group) en mosselhangcultuur (van der Kreeke en Delisia) bedrijven dit project uit.
ZEEMOS richt zich op de combinatie van ZEEwierteelt en hangcultuurMOSselen. Schelpdieren worden al langere tijd gekweekt in Oosterschelde, Grevelingen en Veerse Meer. Op een aantal van deze productielocaties wordt onderzocht of de combinatie van de teelt van mosselen en de relatieve nieuwe kweek van zeewier een meerwaarde kan opleveren. Bijvoorbeeld door een efficiënter ruimtegebruik of een hogere opbrengst voor (een van) beide oogsten. Zeewier en mosselen nemen tenslotte verschillende posities in de voedselketen in. Voor groei van zeewier zijn licht en opgeloste voedingstoffen nodig. Terwijl mosselen en andere schelpdieren groeien door het filtreren van microalgen uit het water. Deze filtratie van deeltjes uit het water maakt het water helderder, wat kan zorgen voor betere licht omstandigheden voor de groei van zeewier. Recent onderzoek in Scandinavië heeft dat mechanisme laten zien (Hargrave et al, 2022). Ander onderzoek laat zien dat ook de excretie van stikstof door mosselen in de hangcultuur de groei van zeewier mogelijk positief beïnvloedt (Jiang et al, 2022). Het zou echter ook kunnen dat mosselen en zeewier elkaar indirect beconcurreren omdat de microalgen, het voedsel voor de schelpdieren, van dezelfde opgeloste voedingstoffen leven als het zeewier .
Steeds vaker lezen we ook over plannen om rond de windmolenparken op de Noordzee mosselen en zeewier productie te combineren. Hoe de combinatie in de praktijk werkt is echter nog nauwelijks uitgetest. En het lijkt erop of de meerwaarde van de combinatie afhangt van de lokale productie situatie: veel doorstroming en aanvoer van voedingstoffen en microalgen of niet.
Dit ZEEMOS project probeert antwoorden te geven op deze vragen.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
AfdelingApplied Research Centre Technology, Water & Environment
LectoraatLectoraat Aquaculture in Delta Areas
Datum2023-01
TypeAndersoortig materiaal
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk