De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ouderen in beweging

Beweegstimulering binnen besloten afdelingen van Zorggroep Ter Weel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ouderen in beweging

Beweegstimulering binnen besloten afdelingen van Zorggroep Ter Weel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De doelgroep ouderen is nog steeds de doelgroep die het minste beweegt van alle bevolkingsgroepen in Nederland. Deze hoge inactiviteit ligt nog hoger binnen zorginstellingen, dit geldt ook voor Zorggroep Ter Weel.
Het doel van dit onderzoek is om inzicht te geven over de deelname van het georganiseerde beweegaanbod door de inwoners van de besloten afdelingen van Ter Weel. Zo wordt ervoor gezorgd dat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van dit beweegaanbod.
Om deze doelstelling te halen is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: “Welke aanpassingen moeten er plaatsvinden in het beweegaanbod voor de besloten afdelingen van Ter Weel om te zorgen dat er meer gebruik gemaakt wordt van het georganiseerde beweegaanbod?” Met de besloten afdeling wordt hier gedoeld op de beveiligde afdelingen binnen de zorginstelling waar cliënten zitten met cognitieve problematiek.
Om de hoofdvraag te beantwoorden zijn er drie deelvragen opgesteld en beantwoord door kwalitatief onderzoek.
Bij de eerste deelvraag zijn de wensen en behoeften van de cliënten in kaart gebracht doormiddel van participerende observaties van de cliënten binnen de afdelingen. Deelvraag twee is gericht op het schetsen van beïnvloedbare factoren die komen kijken bij de beweegactiviteiten. Om deze vraag te beantwoorden zijn er interviews gehouden met de medewerkers uit de zorg, medewerkers fysiotherapie en de welzijnscoaches. De derde deelvraag geeft inzicht in interventies en oplossingen die aan sluiten bij het probleem van Ter Weel. Hiervoor is gebruik gemaakt van deskresearch.
De belangrijkste resultaten zijn dat een deel van de doelgroep niet voldoende betrokken wordt bij de beweegactiviteiten.
Om deze beter te laten aansluiten, is de aanbeveling om het beweegaanbod kleinschaliger te maken.
Door het aanbod specifieker aan te laten sluiten op de cliënten, meer samenwerking generen tussen de zorg, medewerkers fysiotherapie en de welzijnscoaches, interventies toe te passen en door meer te investeren in de bijdrage van familie en vrijwilligers kan dit gerealiseerd worden.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingSport- & Bewegingseducatie
AfdelingAcademie voor Economie & Management
PartnersZorggroep Ter Weel, locatie Goes
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk