De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Brandblusinstallaties op passagiersschepen

risico analyse van de vaste brandblusinstallatie aan boord van de Maasdam

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Brandblusinstallaties op passagiersschepen

risico analyse van de vaste brandblusinstallatie aan boord van de Maasdam

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Branden op cruiseschepen komen voor en doordat de huidige cruiseschepen steeds groter worden met meer passagiers en uitbreiding van het totaal aantal schepen wereldwijd zullen branden steeds vaker voorkomen. De uitkomst van een brand hangt af van een aantal factoren waarbij dit onderzoek zich vooral spitst op het gebruik van de vaste brandblusinstallatie. Vaste brandblusinstallaties zijn mits goed gebruikt het beste middel om een grote brand zonder gevaar voor meer slachtoffers onder controle te brengen. Dat het gebruik van deze installaties en de afwikkeling van branden niet altijd volgens plan gaat blijkt uit de negen cases die zijn gebruikt voor dit onderzoek. Hoewel de MS Maasdam een veilig schip is die aan alle eisen voldoet kan er altijd geleerd worden van incidenten uit het verleden.
De negen cases die zijn onderzocht zijn allen passagiersschepen met een brand waarbij de vaste brandblusinstallaties zijn gebruikt. Hieruit is gebleken dat de oorzaken van deze branden vooral van technische aard waren, dit zijn 7 van de 9 cases. De meerderheid van de aanbevelingen die werden gedaan in deze cases waren daarentegen toegespitst op verbeteren van het menselijk handelen, dit zijn 23 van de 41 aanbevelingen.
Daarnaast is gekeken naar hoe bruikbaar deze aanbevelingen zijn ofwel de relevantie voor het schip MS Maasdam in de huidige situatie. De conclusie daaruit is dat er uiteindelijk 12 bruikbaar waren om toe te passen en nog eens 3 aanbevelingen die voortkwamen uit het onderzoeken naar nog meer mogelijkheden. Van deze in totaal 15 aanbevelingen zijn de situaties van voor en na het toepassen van de oplossingen(aanbevelingen) berekend in een FMEA-model (bijlage 9) en is er een score aan verbonden. Deze score zegt iets over het totale risico van een proces of situatie, en door deze te berekenen zijn uiteindelijk 10 oplossingen overgebleven omdat deze de situatie het meest verbeterde. Deze zijn:
• Passagiers (beter) informeren over brandveiligheid
• Installeren rookmelder op balkon
• Pilot flessen (CO2) benoemen met cijfers
• Beter trainen in controle procedures
• Beter leren kennen van de lay-out van de machinekamer
• Oefenen met wegvallen van bepaalde sleutelfiguren in noodsituaties
• Beter leren bedienen van de vaste brandblusinstallaties
• Een vaste procedure voor het binnentreden van een brandende ruimte
• Sprinklers installeren op het embarkatie dek
• Oefenen van machinekamer brand met dek fireteams
Van de 10 oplossingen of adviezen zijn er 8 die zich spitsen op het menselijk handelen, waarbij de conclusie getrokken kan worden dat training en uitbreiding van kennis zelfs met de huidige standaarden in onderwijs niet onderschat moet worden. Uiteindelijk is het de mens die er voor moet zorgen dat een noodsituatie opgelost wordt en de techniek is er om hem hierin te ondersteunen.

Toon meer
OrganisatieHZ University of Applied Sciences
OpleidingMaritiem Officier
InstituutDe Ruyter Academie
PartnersHolland America Line
Datum2017-03-23
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk