De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Bruikbaarheid van de Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) bij palliatieve zorgvragers

Onderzoek in hospice Kuria

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Bruikbaarheid van de Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) bij palliatieve zorgvragers

Onderzoek in hospice Kuria

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In hospice Kuria, te Amsterdam, wordt palliatieve zorg aangeboden. Voor het meten van angst en depressie wordt gebruik gemaakt van de Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), ontworpen door Zigmond & Snaith (1983). Op basis van de hoge HADS-scores in hospice Kuria bleek dat veel bewoners angstig en depressief waren. De vraag die daarom centraal staat in dit onderzoek is of de HADS een bruikbaar screeningsinstrument is voor het meten van angst en depressie in de palliatieve fase.
Methode. Het onderzoek bevat twee delen. Bij het retrospectieve deel is statusonderzoek gedaan. Hierbij zijn alle HADS-vragenlijsten gebruikt van bewoners die van 26-06-2010 tot en met 31-12-2011 in hospice Kuria verbleven. Deze gegevens zijn vergeleken met waarden van de HADS uit de literatuur van de gezonde- en palliatieve populaties.
Bij het prospectieve deel zijn de HADS-vragenlijsten afgenomen in combinatie met een Numeric Rating Scale (NRS; een schaal van 0-10), bij bewoners die van 16-02-2012 tot en met 27-04-2012 in hospice Kuria verbleven. Er is gekeken of er een correlatie bestaat tussen de hoogte van de HADS-score en de NRS-score.
Resultaten. Bij het retrospectieve deel, bestaande uit 47 ingevulde HADS-vragenlijsten, kwam in hospice Kuria een gemiddelde HADS-score van 7,26 voor angst en 9,09 voor depressie, naar voren. Bij vergelijking met de literatuur, blijkt dat deze scores respectievelijk voor 84,2% en 50% overeen kwamen. De gemiddelde score van depressie in hospice Kuria (9,09) is vrijwel gelijk aan de gemiddelde score van depressie uit de literatuur (9,2). Er waren echter een aantal uitschieters in de HADS-scores vanuit de literatuur.
Uit het prospectieve deel blijkt dat er een relatief sterke positieve samenhang is tussen de HADS- en de NRS-score bij angst. Bij depressie is echter geen significante samenhang tussen de HADS-score en de NRS-score.
Conclusie. De HADS is een bruikbaar screeningsinstrument voor het screenen van angst en depressie bij zorgvragers in de palliatieve fase, mits dit screeningsinstrument op correcte wijze gebruikt wordt.
Aanbevelingen. De HADS ook afnemen bij bewoners met bepaalde aandoeningen, de afkapwaarden specifieker hanteren, de HADS consequent gebruiken en duidelijk rapporteren van de handelingen rondom het afnemen van de HADS.

Toon meer
OrganisatieViaa
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie Health Care
LectoraatLectoraat Zorg en Zingeving
PartnersHospice Kuria
Datum2012-05-31
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk