De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

"…Maar hoe moet het dan in het echte leven?"

de bijdrage van een weerbaarheidsmodule aan het maken van de transfer naar het dagelijks leven van een volwassen vrouw met een licht verstandelijke handicap.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

"…Maar hoe moet het dan in het echte leven?"

de bijdrage van een weerbaarheidsmodule aan het maken van de transfer naar het dagelijks leven van een volwassen vrouw met een licht verstandelijke handicap.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"…maar hoe moet het dan in het echte leven?" De transfer van het geleerde in therapie naar het dagelijks leven, is een algemeen probleem. Dit betreft ook cliënt Ramona van Aveleijn. Na het goed afronden van de individuele therapie was bovenstaande vraag nog niet beantwoord voor haar.
Deze case-study gaat over de manier waarop de weerbaarheidsmodule van Aveleijn, bestaande uit psychomotorische therapie en creatieve therapie, bij een volwassen vrouw met een licht verstandelijke handicap, kan bijdragen aan het maken van de transfer naar het dagelijks leven.
Voor licht verstandelijke gehandicapten die een lage cognitie hebben, is het moeilijker om het geleerde in hun leefsituatie toe te passen. Echter is het van groot belang dat de cliënten van de weerbaarheidsmodule het in de therapie geleerde ook thuis in de praktijk brengen om de transfer te bevorderen. Hiervoor is er een nieuwe weerbaarheidsmodule gestart die vooral gericht is op het geleerde in de therapie, thuis en in het dagelijks leven toe te passen. Hiervoor is het van belang dat de begeleiders van Ramona betrokken zijn om haar bij het therapieproces te ondersteunen. Omdat dit een nieuwe samenwerking is met een gericht doel, vond ik het interessant om mij hierin te verdiepen en daarom besloot ik om in het kader van de afronding van de opleiding te gaan onderzoeken hoe Ramona het geleerde in therapie in haar echte leven kan toepassen. Het onderzoek bestond uit een kwalitatief onderzoek waarin er, naast het theoretisch kader twee onderzoeksactiviteiten centraal stonden. Participerende observatie van de therapeutische behandeling van Ramona en interviews met haar begeleiders om te checken hoe de transfer verliep. Hieruit bleek dat de intensieve betrokkenheid van de begeleiders een voorwaarde is voor het mogelijk maken van de transfer. De verschillende contacten die de therapeut met de betrokkenen van de cliënt heeft, zorgen ervoor dat de cliënt het geleerde beter gaat toepassen in de praktijk. Daarnaast is gebleken dat naast het aanbod binnen de therapie, het aanbod buiten de therapie erg belangrijk is. Huiswerkopdrachten die zijn afgestemd op het doel, op de sessies en op de cliënt spelen een grote rol. Omdat de resultaten erg positief zijn, heb ik Aveleijn aanbevolen om deze behandelvorm vaker aan te bieden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnersAveleijn te Hengelo
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk