De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Watersportpaviljoen Engelermeer

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Watersportpaviljoen Engelermeer

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Als opdracht voor ons afstuderen hebben wij een ontwerp gemaakt voor het Watersportpaviljoen aan het Engelermeer nabij den Bosch. Voor dit watersportpaviljoen is in april 2010 een prijsvraag uitgeschreven door Het Bosch
Architectuur Initiatief (BAI) in samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) en de gemeente 's-Hertogenbosch. Het BAI organiseerd elk jaar een prijsvraag, dit doen ze om het publiek kennis te laten maken met het plezier en problematiek van het ontwerpen. Daarnaast om het publiek na te laten denken over de kwaliteit van het leefmilieu. De prijsvraag is ontstaan nadat de gemeente 's-Hertogenbosch de omgeving van het Engelermeer wilde ontwikkelen tot een hoogwaardig natuur- en recreatiegebied, gericht op de beleving van natuur en water. Het gebied voldoet aan alle voorwaarden voor dat streven: het biedt voldoende ruimte en is goed te ontsluiten. Het aaneengesloten wateroppervlak zal door verdere ontgronding toenemen waardoor de gebruiksmogelijkheden op het water vergroot worden - een plek om te ontmoeten en te recreëren. Om haar plannen op termijn waar te kunnen maken is de opdracht een paviljoen te ontwerpen voor watergebonden activiteiten. Een locatie waar zeil- of roeiverenigingen gebruik van kunnen maken, waar outdoor activiteiten worden georganiseerd, waar dagjesmensen na een stevige wandeling rond het meer met een kop koffie op verhaal kunnen komen.
De opdracht bestond uit twee delen:
1. ontwerp een watersportpaviljoen aan het Engelermeer.
2. ontwikkel een ruimtelijke en visie voor het gebied rond het Engelermeer.
Wij richten ons in deze opdracht op het ontwepen van het watersportpaviljoen. Het ontwerp voor het watersportpaviljoen moest ongeveer 400 tot 450m2 aan ruimten bevatten. Wij hebben het watersportpaviljoen ontworpen aan de hand van het programma van eisen wat is opgesteld voor deze prijsvraag.
Ten eerste hebben wij een locatie-analyse gemaakt. In dit onderdeel wordt het gebied uit elkaar gehaald en ge-anaylseerd. Daarna hebben we een programma-analyse gemaakt waarin we alle voorwaarden en eisen hebben ge-analyseerd. In de precedentenanalyse hebben we een referentieproject (De Posbank, Search) ge-analyseerd en hieruit ontwerpaanleidingen gehaald. Dit was de analysefase. Toen we deze bagage hadden, maakten we ons op voor de visie en concept. Dit laten we zien door middel van een verslaglegging van het proces. Hier rolde een visie en concept uit en uiteindelijk ook een voorlopig ontwerp. Hierna hebben we nog een aantal referenties opgezocht en ook gekeken naar een eventuele materialisatie. Op dit punt hadden we onze tussenpresentatie. Het commentaar en verbeterpunten hebben we hier opgeschreven en deze verwerkt in het ontwerp. Hierna komt er een hele reeks ontwerponderdelen die we proberen uit te leggen. Het gebouw is zodanig ingewikkeld en complex qua ontwerp dat we alle onderdelen apart uitleggen. Ten slotte komt het definitief ontwerp en als laatste de visiualisatie en materialistatie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingBuilt Environment & Transport
Jaar2011
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk