De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Stemmen horen?! : een psychomotorische therapie themagerichte module voor stemmenhoorders

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Stemmen horen?! : een psychomotorische therapie themagerichte module voor stemmenhoorders

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Mensen die stemmen horen, daar heerst over het algemeen nog een groot taboe over. 'Hoe kan dit nou?' en 'Die mensen zijn niet goed wijs, ze zijn ziek en gek!' hoor je mensen vaak zeggen. Echter: Er zijn verscheidene onderzoeken die uitwijzen dat het horen van stemmen aanzienlijk meer voorkomt dan gedacht. Ongeveer 15 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen hoort wel eens stemmen.1 De medische term voor het horen van stemmen is auditieve hallucinaties. Een deel van de stemmenhoorders heeft er geen last van, maar voor sommige mensen kan het horen van stemmen veel problemen opleveren.
In Nederland wordt het stemmen horen het meest en in eerste instantie behandeld met het toedienen van medicatie. In veel gevallen helpt dit ook. Bij ongeveer een kwart van de stemmenhoorders helpen medicijnen alleen onvoldoende of zelfs helemaal niet. Voor hen moet er naar alternatieven gezocht worden.2 Eén van deze alternatieven is de stemmenpolikliniek gelegen in het Universitair Medisch Centrum te Utrecht. Hier wordt naast medicatie ook gekeken naar andere alternatieven die kunnen bijdrage aan het verhelpen/verminderen van het horen van stemmen. Binnen deze stemmenpolikliniek wordt aandacht geschonken aan verschillende therapieën en ander behandelmogelijkheden met als doel het stemmen horen te verminderen of de omgang met het horen van stemmen te verbeteren. Eén van die therapieën binnen de stemmenpolikliniek in het Universitair Medisch Centrum is psychomotorische therapie.
Ik als psychomotorisch therapeute in opleiding zou graag willen onderzoeken welke thema's nou noodzakelijk zijn voor de psychomotorische therapie waar stemmenhoorders baat bij hebben. In deze afstudeerscriptie valt hier meer over te lezen. Zowel over het fenomeen stemmen horen als het onderzoek naar welke thema's geschikt zijn voor een psychomotorische therapie module. En uiteindelijk de ontwikkelde psychomotorische therapie module met de verantwoorde thema's; "Omgaan met stemmen".

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2009
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk