De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Bidden of bewegen? : een onderzoek naar het effect van christelijk geloof op de beroepshouding van een PMT-er.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Bidden of bewegen? : een onderzoek naar het effect van christelijk geloof op de beroepshouding van een PMT-er.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het christelijk geloof is een overtuiging waar binnen de Psychomotorische Therapie (PMT) over nagedacht moet worden, omdat het invloed heeft op gedrag en houding.
Hoe het christelijk geloof invloed heeft op de beroepshouding van een Psychomotorische Therapeut (PMT-er) en op welke gebieden het effect heeft is te onderzoeken in de vraag:
Hoe en op welke gebieden heeft een christelijk geloof effect op de beroepshouding van een PMT-er?
Voor het beantwoorden van deze vraag is gebruik gemaakt van het model van de logische niveaus van Bateson en Dilts. Dit model beschrijft zes verschillende niveaus van menselijk functioneren. Deze niveaus zijn gerangschikt in een bepaalde volgorde en beïnvloeden elkaar onderling. De beroepshouding van een PMT-er is zichtbaar op de 3 niveaus van omgeving, gedrag en vaardigheden. Maar ook de niet-zichtbare niveaus van waarden, identiteit en missie zijn van invloed op de beroepshouding.
Door aan elk niveau vragen te koppelen ontstaat een persoonlijk analysemodel. Door met de focus op een onderwerp dit model in te vullen ontstaat een volledig beeld van het functioneren van een persoon, betrokken op de verschillende logische niveaus.
Voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag is gebruik gemaakt van een onderzoeksgroep van 3 christelijke en 3 niet-christelijke PMT-ers. Het christelijk geloof is gefundeerd in het liefhebben van God en het liefhebben van je medemens als jezelf. Door in interviews in te gaan op de verschillende logische niveaus kan er voor elke PMT-er een analyse gemaakt worden op grond van analysevragen.
Aan de hand van de analyses kan een christelijke beroepshouding geformuleerd worden, evenals een niet-christelijke beroepshouding.
Door het gebruik van de analyses en de rest van de interviews wordt zichtbaar hoe het christelijke geloof invloed heeft op de beroepshouding van een PMT-er.
Ten slotte kan de conclusie getrokken worden dat het effect van een christelijk geloof zichtbaar wordt op verschillende gebieden van de beroepshouding van een PMT-er. Hoe dit in verhouding staat met niet-christelijke PMT-ers wordt ook duidelijk.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk