De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een stap verder op weg naar de voltijd en deeltijd Sarinha Bijbelschool

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een stap verder op weg naar de voltijd en deeltijd Sarinha Bijbelschool

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Stichting Sarinha werkt al meer dan 5 jaar in Mozambique: het begon allemaal bij het verlangen van de familie Dijkhuizen om hulp te bieden aan het thuisland van hun geadopteerde dochters. Dit begon met het opzetten van een weeshuis maar groeide al snel uit tot hulp op een bredere schaal: voedselhulp in het dorp Thowe. Vanuit dit werk werd duidelijk dat er naast een nood aan voedsel nog een grote nood was: honger naar het Woord van God. Zo kwam het dat de Stichting op zoek ging naar materiaal voor het geven van Bijbelcursussen en werd hier een begin mee gemaakt in een klein gebouwtje in Manga. Vanuit gebed en uit praktische overwegingen ontstond er echter een grotere visie: het bouwen van een centrum voor fulltime en parttime Bijbelonderwijs, in combinatie met een beroepsopleiding, dat het Sarinha centrum zou heten. De eerste stappen werden al gezet; een stuk land werd gekocht en het ontwerp voor het centrum werd reeds gemaakt.
De onderzoeksvraag voor dit project was 'Wat voor voorstel van een curriculum kan er voor de parttime en fulltime opleiding van de nieuwe Bijbelschool van stichting Sarinha vastgesteld worden als men kijkt naar de geloofsbelijdenis en visie van de stichting en de studiematerialen die voorhanden zijn in combinatie met de plaatselijke (geloofs)cultuur?' Hiermee doet de Stichting weer een stapje op de weg naar het realiseren van de Bijbelschool. Een probleem was daarbij dat de stichting voornamelijk werkt met Mozambikaanse medewerkers en tijdens het maken van het curriculum moest er natuurlijk overleg plaatsvinden met deze medewerkers. Gelukkig ging Laura Dijkhuizen in het begin van mijn project zelf naar Mozambique en heeft ze daar veel vragen namens mij kunnen stellen. Daarnaast heb ik een aantal keer email contact gehad met het hoofd van Sarinha in Mozambique: Chico Nhamauta. Voor de meeste vragen heb ik mij gericht tot Laura Dijkhuizen die wekelijks contact heeft met de medewerkers in Mozambique.

Voor u ligt het afstudeerverslag en het product van mijn eindproject bij Stichting Sarinha. Dit verslag bestaat uit twee delen, hoofdstuk 1 tot 3 behoren bij het afstudeerverslag en hoofdstuk 4 is het product: een concreet voorstel voor een curriculum voor de parttime en fulltime opleiding van de nieuwe Bijbelschool van stichting Sarinha. Ik ben begonnen met de geschiedenis, visie en doelstelling van de Stichting uiteen te zetten en te kijken naar de concrete plannen voor het Sarinha centrum. Daarna heb ik onderzoek gedaan naar de studiematerialen van Harvestime International die nu gebruikt worden en naar de belangrijke personen in de organisatie. Ik heb de visie van Sarinha vergeleken met die van Harvestime en de belangrijke verschillen en aandachtspunten benoemd. Daarbij ben ik ook opzoek gegaan naar eventuele andere geschikte materialen. Ik ben toen verder gegaan met het kijken naar met welke aspecten er rekening gehouden moest worden bij de Sarinha Bijbelschool, zoals de geschiedenis van het land, de Mozambikaanse cultuur, en de geloofscultuur van de doelgroep. Ten slotte heb ik vanuit de eerder verworven informatie een concreet voorstel voor een curriculum van de voltijd- en deeltijdopleiding gemaakt. Dit alles wordt afgesloten met een conclusie en aan het einde van het verslag zijn de bijlagen te vinden. Omdat dit een voorstel is voor een curriculum bied het een basis waar op verder gebouwd kan worden in de toekomst. Mijn bedoeling is niet geweest om een helemaal 'af' product te leveren, simpelweg omdat ik daar de tijd en mogelijkheden niet voor had binnen dit project. Stichting Sarinha is daarom vrij om dit product te gebruiken in te toekomst en verder aan te passen aan eventuele wensen of praktische overwegingen.

Ik hoop dat u dit verslag met hetzelfde enthousiasme zal lezen als waarmee het geschreven is.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingEducation
PartnersStichting Sarinha, Soest
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk