De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Keus als kans

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor dit onderzoek is de volgende vraagstelling vastgesteld:
"Welke motieven spelen een rol bij een persoon die tijdens het stervensproces onverwacht toch besluit om gebruik maken van geestelijke verzorging"?
Door middel van literatuurverkenning is gezocht naar één of meerdere antwoorden op deze vraag. Doel hiervan was het vinden van het belangrijkste motief bij het besluit om na een aanvankelijk ´nee´, toch gebruik te maken van geestelijke verzorging.
Er zijn vanuit de literatuurverkenning een aantal situaties naar voren gekomen, die in mindere of meerdere mate een bijdrage vormen in het tot stand komen van een hernieuwd besluit.
Zowel van uit de literatuurverkenning als vanuit de interviews komen er een aantal belemmeringen naar voren die het ontvangen van geestelijke verzorging in de weg kan staan.
Angst speelt in het stervensproces een grote rol. Enerzijds werkt het belemmerd, omdat men bang is voor negatieve ervaringen. Anderzijds blijkt dat angst een stimulans kan zijn om te kiezen voor geestelijke verzorging. Men verlangt naar een gesprekspartner die begeleiding biedt bij (her)ordening, zinvragen en het opmaken van de levensbalans.
Vanuit de interviews komt als antwoord op de onderzoeksvraag:
Het besef dat het levenseinde nabij is gekomen is, is voor de meeste mensen het motief is om te besluiten toch gebruik te maken van geestelijke verzorging.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingEducation
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk