De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De rekkelijkste 'kleine luyden' : een gereformeerd-synodale kerk over de waarde van gereformeerd-zijn

Rechten:

De rekkelijkste 'kleine luyden' : een gereformeerd-synodale kerk over de waarde van gereformeerd-zijn

Rechten:

Samenvatting

Welk belang en waarde hechten (kerkenraads)leden van de Ontmoetingskerk Rijssen aan het predicaat 'gereformeerd' in hun visie op de kerkelijke identiteit van de Ontmoetingskerk Rijssen?
Van oudsher is de gereformeerde gezindte een orthodox, behoudend bolwerk met een gereserveerde houding jegens de wereld. Binnen die gezindte zijn het juist de synodalen die vanaf de jaren ’60 nadrukkelijk de basiskarakteristieken van de gereformeerden hebben laten varen. Zij vormen nu een dusdanige heterodoxe denominatie dat zelfs wordt betwijfeld of zij nog wel tot de gereformeerde gezindte gerekend moeten worden.
De leden van de Ontmoetingskerk schetsen een beeld waarin 'gereformeerd' geen positieve associaties oproept, niet relevant wordt geacht voor de identificatie met hun kerk en waarin meer nadruk ligt op hoe een kerk in haar daden uitdraagt waar zij voor staat dan op een substantiële onderbouwing van haar geloofsleer.
De aanbevelingen zijn om de Ontmoetingskerk niet langer 'gereformeerd' te noemen, maar tot een protestantse gemeente om te vormen. Verder zou - voor een stevigere identificatie met de kerk - gezocht moeten worden naar concrete activiteiten om uit te dragen wat de waarden van de Ontmoetingskerk zijn. Nu zijn waarden als 'omzien naar elkaar' nog te abstract.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingGodsdienst-Pastoraal Werk
PartnersOntmoetingskerk (gerformeerd-synodaal) te Rijssen
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk