De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Progressieve spierrelaxatie FACT-methodiek

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Progressieve spierrelaxatie FACT-methodiek

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderzoek progressieve spierrelaxatie binnen Functie Assertive Community Therapie (FACT) methodiek is opgezet om te onderzoeken of de evidenced based interventie progressieve spierrelaxatie binnen de trendontwikkeling FACT dezelfde positieve resultaten laat zien. Dit met als doel om evidentie te verzamelen om de vakdiscipline psychomotorische therapie (PMT) te positioneren binnen deze trendontwikkeling.

Door het aanbieden van zes begeleide sessie progressieve spierrelaxatie aan 5 patiënten met de diagnose schizofrenie en het meten de mate van ontspanning en stresservaring, zijn de effecten onderzocht. Hierin komt naar voren dat het aanbieden van de interventie een positief effect heeft op de mate van ontspanning van alle deelnemers gedurende de sessie. Er is echter ook een terugval in ontspanning te herleiden gedurende de tijd tussen de begeleide sessies. De deelvraag of het zelfstandig uitvoeren van de interventie invloed heeft op de mate van ontspanning heeft niet tot een betrouwbaar antwoord geleid.

Uit het onderzoek komt naar voren dat progressieve spierrelaxatie een positief effect lijkt te hebben op de mate van ontspanning en stresservaring binnen de gestelde populatie. Gezien de beperkte omvang van het onderzoek is verder onderzoek met een grotere doelgroep aan te raden waarbij, gezien de snelle ontwikkeling van de FACT-methodiek, ook aangeraden wordt onderzoek te doen naar PMT-interventies bij andere doelgroepen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingPsychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
AfdelingDomein Bewegen en Educatie
PartnerHogeschool Windesheim
Jaar2014
TypeBachelor
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk