De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Nooit meer leren rekenen? Of toch wel!

PARWO: Een realistische rekenaanpak voor kinderen met hardnekkige rekenproblemen

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Nooit meer leren rekenen? Of toch wel!

PARWO: Een realistische rekenaanpak voor kinderen met hardnekkige rekenproblemen

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In augustus 2009 is een PARWO-rekengroep gestart op SBO Het Noorderlicht. De betrokkenen bij de school zijn enthousiast over de rekenlessen. Om deze groep op een goede manier voort te zetten, is de vraag hoe volgens de literatuur de groei in leeropbrengst, intrinsieke motivatie en zelfvertrouwen kan worden bevorderd bij leerlingen en wat de invloed van het rekenen in de PARWO-groep daarop is.
Het doel in het onderzoek is onderzoek doen naar de invloed van PARWO-rekenen op de leeropbrengst, intrinsieke motivatie en zelfvertrouwen bij de kinderen uit de PARWO-rekengroep. Het doel van het onderzoek is aanbevelingen doen over het vergroten van de leeropbrengst, intrinsieke motivatie en zelfvertrouwen van leerlingen met behulp van PARWO-rekenen.
Uit het onderzoek blijkt dat PARWO voor alle leerlingen uit de PARWO-groep heeft geleid tot een inhaalslag op de eigen leerlijn. De achterstand in de eigen leerlijn is na een jaar PARWO-rekenen verdwenen. Ook blijkt dat de kinderen gemotiveerd naar de PARWO-rekenles gaan. Verder hebben de kinderen het gevoel, dat op de PARWO-manier moeilijke sommen gemaakt kunnen worden.
Voor leerlingen met een hardnekkig rekenprobleem is de PARWO-aanpak aan te bevelen. De intrinsieke motivatie en het zelfvertrouwen worden hiermee vergroot alsmede de leeropbrengst. In het vervolgtraject van PARWO op SBO Het Noorderlicht is het aan te bevelen dat in de organisatie rekening gehouden wordt met de uitzonderingspositie die de PARWO-leerlingen hebben ervaren. Op dit moment ervaren de leerlingen dat als negatief.
De voorbereidende rekenvaardigheden behoren nu niet tot de doelgroep van PARWO en zijn daardoor niet belicht in het onderzoek. Ruijssenaars, Van Luit & Van Lieshout (2006) geven aan dat deze voorbereidende rekenvaardigheden een belangrijk onderdeel zijn om vroegtijdig rekenproblemen te signaleren. Het zou verder onderzocht kunnen worden op welke manier dit op SBO Het Noorderlicht is vormgegeven.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingEducation
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk