De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een netwerk als vangnet?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een netwerk als vangnet?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Stichting Talant locatie BZW Sneek biedt begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking die zelfstandig wonen. Deze begeleiding wordt ambulant gegeven.
Een groot aantal van de cliënten wil graag bij 'de gewone' maatschappij horen. Ze hebben dan wel een licht verstandelijke beperking, maar het verschil met 'de gewone' mensen is niet heel groot en soms is het aan de buitenkant niet eens te zien. Dit kan een voordeel zijn, maar het kan ook problemen geven.
Het voordeel is bijvoorbeeld dat ze minder last hebben van vooroordelen. Ze worden over het algemeen behandeld zoals iedereen. Maar dit voordeel draagt tegelijkertijd ook een nadeel met zich mee, want ze worden dan wel behandeld zoals iedereen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze het ook aankunnen om zo behandeld te worden.
Bijvoorbeeld een cliënt wordt aangesproken in een openbare gelegenheid en leert een vrouw kennen. De vrouw was niet op de hoogte van de verstandelijke beperking van de cliënt, het gevolg was dat de cliënt werd overvraagd en niet wist hoe te handelen.
Om dit soort situaties voor te zijn is het belangrijk om als begeleiding hierin een goede afweging te maken als je met een cliënt bezig gaat met zijn sociale netwerkontwikkeling. Want je wilt de cliënt niet meteen in een hokje plaatsen, maar het is belangrijk dat de mogelijke nieuwe leden van het netwerk een algemeen beeld van de cliënt hebben en globaal weten wat ze wel al dan niet kunnen verwachten van de cliënt.
Vanuit deze ervaring zijn we begonnen aan een onderzoek over sociale netwerkontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking.
De onderzoeksvraag van het onderzoek luidt: Wat zijn de mogelijkheden, binnen Stichting Talant locatie BZW Sneek, om de netwerken van de cliënten met een verstandelijke beperking te vergroten of in stand te houden?
Nadat we de probleemstelling, de onderzoekvraag en de doelstellingen duidelijk hadden, zij we de antwoorden gaan zoeken op onze deelvragen door middel van literatuuronderzoek. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar praktische zaken rondom het onderwerp, zoals reeds eerder gehouden onderzoeken, aanwezige middelen om te werken aan sociale netwerkontwikkelingen en als laatste het afnemen van vragenlijsten onder de begeleiders en teamleiders. De vragenlijsten hebben ons inzicht gegeven in de vraag die speelt onder begeleiders en teamleider. Van daaruit hebben we een product gemaakt dat de begeleiding houvast geeft wanneer het gaat om sociale netwerkontwikkeling bij cliënten.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingSocial Work
PartnersStichting Talant, Sneek
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk