De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Teams work best

Optimaliseren van continuïteit van zorg in verloskundige groepspraktijken

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Teams work best

Optimaliseren van continuïteit van zorg in verloskundige groepspraktijken

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Continuïteit van zorg is een van de belangrijkste adviezen van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte.
De Stuurgroep heeft in opdracht van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport adviezen uitgebracht ter verlaging van de perinatale sterfte in Nederland.
Verder blijkt uit onderzoek dat continuïteit van zorg van belang is, omdat er een relatie aangetoond is tussen de tevredenheid van de cliënt over de verloskundige zorg en de continuïteit van deze zorg. Met name continuïteit van zorgverlener is hierbij een belangrijke factor voor cliënten.
Tegelijkertijd werken tegenwoordig >80% van de verloskundigen in een groepspraktijk bestaande uit meer dan 3 personen. Continuïteit van zorgverlener lijkt hiermee onder druk te staan.
Gezien het belang van continuïteit van zorg, is binnen de minor ‘Implementatie van Innovaties’ onderzocht op welke wijze continuïteit van zorg gewaarborgd kan blijven, nu groepspraktijken (3 verloskundigen) de huidige situatie steeds meer kenmerken.
De verloskundige zorg met betrekking tot continuïteit willen wij optimaliseren door de implementatie van ‘team midwifery care’.
Op basis van een veldonderzoek onder groepspraktijken zijn belemmerende en bevorderende factoren met betrekking tot de implementatie en het draagvlak onder een aantal verloskundige groepspraktijken bepaald. De uitkomsten van dit onderzoek hebben er toe geleid dat het implementatieplan van de innovatie voor dit moment alleen wordt geschreven voor de prenatale zorgverlening. Deze innovatie houdt in: 
‘Team midwifery care’ ondersteunt het concept van continuïteit van zorgverlener gedurende de zwangerschap. Binnen een praktijk worden de verloskundigen verdeeld in teams. Het aantal verloskundigen per team kan per praktijk verschillen, maar bestaat uit minimaal 2 en maximaal 3 verloskundigen. De cliënten binnen de praktijk worden verdeeld over de teams van verloskundigen. Deze kleine teams dragen zorg voor de zwangerschap van de aan hen toegewezen groep cliënten. De bedoeling is dat de cliënt gedurende haar zwangerschap elke verloskundige van haar ‘team’ een keer heeft gezien. Voor de verloskundige is haar cliëntengroep overzichtelijk.
In het implementatieplan wordt beschreven hoe deze innovatie de weg naar de praktijk vindt door een uitwerking van de factoren menskracht, tijdsplanning, communicatie en financiën. Tevens is beschreven hoe de evaluatie van het implementatietraject zal plaatsvinden.

Toon meer
OrganisatieZuyd Hogeschool
OpleidingVerloskunde
AfdelingFaculteit Gezondheidszorg
Datum2011-11-16
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk