De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De laatste loodjes wegen het zwaarst

De ontwikkeling van een gezondheidsbevorderende interventie gericht op het voorkomen van gewichtsretentie post partum

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De laatste loodjes wegen het zwaarst

De ontwikkeling van een gezondheidsbevorderende interventie gericht op het voorkomen van gewichtsretentie post partum

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie beschrijft de ontwikkeling van een gezondheidsbevorderende interventie gericht op het voorkomen van gewichtsretentie post partum.
Overgewicht is een veel voorkomend gezondheidsprobleem, dat risico’s met zich meebrengt voor zowel zwangeren als niet-zwangeren, dit is de aanleiding voor dit afstudeerproject. Zwangeren met overgewicht hebben een verhoogd risico op complicaties, tijdens de zwangerschap, de baring en het kraambed. Gewichtsretentie post partum, het verschil in preconceptioneel gewicht en het gewicht één jaar post partum, vormt hierbij een belangrijk aandeel. Door deze gewichtsretentie te beperken, worden de risico’s van overgewicht in een eventuele volgende zwangerschap beperkt.
Overgewicht, en daarmee ook gewichtsretentie post partum, wordt veroorzaakt door een verstoorde energiebalans. Verschillende determinanten liggen hieraan ten grondslag. Daarnaast spelen andere factoren een rol bij het ontstaan van gewichtsretentie, zoals de huidige verloskundige zorg.
Ongeveer 58% van de vrouwen heeft één jaar post partum nog gewichtsretentie. Om dit percentage te verminderen zijn doelen opgesteld om gezond gedrag te bevorderen. Op basis hiervan is een interventie ontwikkeld gericht op het kwijtraken van zwangerschapskilo’s, bestaande uit een website, flyer en begeleidende brief voor verloskundigen. De website richt zich op de volgende doelgroep: Nederlands sprekende vrouwen die onder begeleiding zijn geweest in de eerste lijn, in de periode van zes weken tot één jaar post partum, evenals hun partners. De combinatie van modeling, voorlichting op maat en praktische tips en adviezen versterkt de kwaliteit van de website.
Het doel van de interventie is dat 60% van de vrouwen uit de doelgroep binnen één jaar post partum haar zwangerschapskilo’s kwijtraakt. Het implementeren van deze interventie zal leiden tot vermindering van gewichtsretentie post partum.

Toon meer
OrganisatieZuyd Hogeschool
OpleidingVerloskunde
AfdelingFaculteit Gezondheidszorg
Datum2013-03-07
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk