De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De raskeuze van telers bij sla- en koolsoorten

De raskeuze van telers bij sla- en koolsoorten

Samenvatting

Nederland is groot op agrarisch gebied en een goede speler in de productie en export van voedingsmiddelen. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen wordt er door veel veredelaars op veredeling van rassen ingesteld, maar ook de telers innoveren om deze groei aan te kunnen. De ontwikkelingen van nieuwe groenterassen gaan de laatste jaren hard. Er zijn zelfs zoveel raseigenschappen dat het voor een teler lastig kan zijn om tot een keuze te komen voor een ras. Om te kunnen analyseren hoe telers een keuze maken voor een ras is het van belang om te weten hoe personen en bedrijven keuzes maken. De hoofdvraag luidt dan ook: ‘Hoe kiezen vollegrondstelers van sla- en koolrassen in Nederland de rassen uit die voor de teelt gebruikt worden en welke invloed hebben externe factoren hierop?’ De resultaten uit het onderzoek laten zien dat telers veel bezig zijn met raseigenschappen die passen bij de teelt, kloppen met wat afnemers vragen en passen bij het teeltbedrijf zelf. Ook de invloedfactoren zijn geanalyseerd, waaruit blijkt dat vooral zaadverdelingsbedrijven en afnemers van telers invloed hebben op de raskeuze van de teler.

Toon meer
OrganisatieAeres Hogeschool
AfdelingBedrijfskunde en Agribusiness
PartnerAeres Hogeschool Dronten
Datum2020-11-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk