De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Deel deze publicatie

Knoflook als natuurlijke supplement: invloed op gezondheid en vleeskwaliteit van vleeskuikens

Open access

Knoflook als natuurlijke supplement: invloed op gezondheid en vleeskwaliteit van vleeskuikens

Open access

Samenvatting

Deze scriptie onderzoekt het effect van knoflookpoeder als natuurlijk voedersupplement in vleeskuikendiëten. In een gecontroleerde voederproef kregen groepen kuikens rantsoenen met verschillende knoflookdoseringen. De studie evalueerde groeiprestaties, voederconversie, gezondheid (waaronder de druk van coccidiose) en uiteindelijke vleeskwaliteit. Resultaten tonen dat een matige toevoeging van knoflook de groei versnelde, de voederbenutting verbeterde en ontstekings- en parasitaire parameters verlaagde. Tevens werd een gunstige invloed op pH, oxidatieve stabiliteit en sensorische eigenschappen van het vlees vastgesteld. De auteur concludeert dat knoflook als additief een duurzaam alternatief kan zijn voor synthetische groeibevorderaars in de vleeskuikenhouderij.

Organisatie
Afdeling
PartnerAeres Hogeschool Dronten
Datum2025-08-09
Type
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk