Knoflook als natuurlijke supplement: invloed op gezondheid en vleeskwaliteit van vleeskuikens
Knoflook als natuurlijke supplement: invloed op gezondheid en vleeskwaliteit van vleeskuikens
Samenvatting
Deze scriptie onderzoekt het effect van knoflookpoeder als natuurlijk voedersupplement in vleeskuikendiëten. In een gecontroleerde voederproef kregen groepen kuikens rantsoenen met verschillende knoflookdoseringen. De studie evalueerde groeiprestaties, voederconversie, gezondheid (waaronder de druk van coccidiose) en uiteindelijke vleeskwaliteit. Resultaten tonen dat een matige toevoeging van knoflook de groei versnelde, de voederbenutting verbeterde en ontstekings- en parasitaire parameters verlaagde. Tevens werd een gunstige invloed op pH, oxidatieve stabiliteit en sensorische eigenschappen van het vlees vastgesteld. De auteur concludeert dat knoflook als additief een duurzaam alternatief kan zijn voor synthetische groeibevorderaars in de vleeskuikenhouderij.

| Organisatie | |
| Afdeling | |
| Partner | Aeres Hogeschool Dronten |
| Datum | 2025-08-09 |
| Type | |
| Taal | Nederlands |






























