De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Deel deze publicatie

Het effect van aminozuren in rantsoenen met een laag ruw eiwitgehalte

aminozuren in eiwitarme rantsoenen

Open access

Het effect van aminozuren in rantsoenen met een laag ruw eiwitgehalte

aminozuren in eiwitarme rantsoenen

Open access

Samenvatting

Het onderzoek beoordeelt ­het effect van pensbestendige aminozuren — vooral Lysine en Methionine — in rantsoenen met een verlaagd ruw-eiwitgehalte (-10 g RE kg⁻¹ DS) voor melkkoeien. Bij vijf melkveebedrijven werd de ruw-eiwitdaling gecombineerd met een aminozuur­aanvulling om de darm­dekking op 100 % te houden. Gemiddeld resulteerde dit in slechts ≈ 1 % minder melk en 2 % minder vet- en eiwit­productie, terwijl bedrijven zonder eiwitverlaging juist een lichte plus lieten zien. De resultaten wijzen erop dat gerichte aminozuur­sturing de negatieve gevolgen van eiwitverlaging grotendeels ondervangt en de stikstof-efficiëntie (N-efficiëntie) verbetert, wat zowel milieuwinst als economisch voordeel oplevert.

Organisatie
Afdeling
PartnersAeres Hogeschool Dronten
Coops Mengvoeders
Datum2025-06-12
Type
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk