Het effect van aminozuren in rantsoenen met een laag ruw eiwitgehalte
aminozuren in eiwitarme rantsoenenHet effect van aminozuren in rantsoenen met een laag ruw eiwitgehalte
aminozuren in eiwitarme rantsoenenSamenvatting
Het onderzoek beoordeelt het effect van pensbestendige aminozuren — vooral Lysine en Methionine — in rantsoenen met een verlaagd ruw-eiwitgehalte (-10 g RE kg⁻¹ DS) voor melkkoeien. Bij vijf melkveebedrijven werd de ruw-eiwitdaling gecombineerd met een aminozuuraanvulling om de darmdekking op 100 % te houden. Gemiddeld resulteerde dit in slechts ≈ 1 % minder melk en 2 % minder vet- en eiwitproductie, terwijl bedrijven zonder eiwitverlaging juist een lichte plus lieten zien. De resultaten wijzen erop dat gerichte aminozuursturing de negatieve gevolgen van eiwitverlaging grotendeels ondervangt en de stikstof-efficiëntie (N-efficiëntie) verbetert, wat zowel milieuwinst als economisch voordeel oplevert.

| Organisatie | |
| Afdeling | |
| Partners | Aeres Hogeschool Dronten |
| Coops Mengvoeders | |
| Datum | 2025-06-12 |
| Type | |
| Taal | Nederlands |






























