De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De associatie tussen alcoholconsumptie en spiermassa bij kwetsbare ouderen: een cross-sectioneel onderzoek

Open access

De associatie tussen alcoholconsumptie en spiermassa bij kwetsbare ouderen: een cross-sectioneel onderzoek

Open access

Samenvatting

Aanleiding
Sarcopenie is het verlies van spiermassa en spierkracht dat veel voorkomt bij ouderen. Genoeg eiwitten in de voeding en voldoende lichaamsbeweging kan het proces vertragen. Het is echter nog onbekend wat de associatie is tussen alcoholconsumptie en spiermassa bij kwetsbare ouderen. Indien een verband wordt aangetoond, kan bewustwording bij ouderen en zorgprofessionals worden gecreëerd ten aanzien van het alcoholgebruik bij ouderen en daarmee de preventie van sarcopenie worden verlaagd. De onderzoeksvraag van dit onderzoeksverslag luidde als volgt: Wat is de associatie tussen alcoholconsumptie en spiermassa en vetvrije massa bij kwetsbare ouderen?
Methoden
Om de onderzoeksvraag te beantwoorden was er kwantitatief onderzoek uitgevoerd. De alcoholinname werd bepaald door middel van een vragenlijst over de alcoholconsumptie per week, waarbij de deelnemers vervolgens werden ingedeeld in drie groepen (geen alcohol, ≤ 7 glazen alcohol per week of > 8 glazen alcohol per week). De afhankelijke variabelen ‘spiermassa’ (%), ‘vetvrije massa’ (%), ‘spiermassa van de ledematen’ (%) en ‘vetvrije massa van de ledematen’ (%) werden gemeten met behulp van de Bio-elektrische Impedantie-Analyse weegschaal. Lineaire regressieanalyses werden gebruikt om de associatie tussen de alcoholinname en de spiermassa te onderzoeken, gecorrigeerd voor leeftijd, BMI, rookstatus en het hoogste opleidingsniveau. Daarnaast werden de lineaire regressieanalyses apart voor mannen en vrouwen uitgevoerd. Resultaten Na correctie voor mogelijke confounders werd geen associatie gevonden tussen alcoholinname en spiermassa bij kwetsbare ouderen. De associatie tussen alcoholconsumptie en spiermassa was anders voor mannen en vrouwen (p < 0,001). Tevens hadden de regressiecoëfficiënten bij vrouwen een positief verband en bij mannen een negatief verband. De regressiecoëfficiënten van de vetvrije massa in de categorie ≤ 7 glazen alcohol per week was bij vrouwen β = 0,161 en bij mannen β = 0,153 en in de categorie > 8 glazen per week bij vrouwen β = 0,130 en bij mannen β = -1,539.

Conclusie
In het huidige onderzoek was het niet mogelijk om een associatie tussen de alcoholinname en de hoeveelheid spiermassa bij kwetsbare ouderen aan te tonen. Daarnaast was het wel significant aangetoond dat het verband bij mannen en vrouwen anders is.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
OpleidingVoeding en Diëtetiek
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Datum2023-01-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk