De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Jonge mantelzorgers in gemeente De Ronde Venen: Waar hebben deze jonge mantelzorgers behoefte aan en hoe kunnen social workers hierbij helpen?

Open access

Jonge mantelzorgers in gemeente De Ronde Venen: Waar hebben deze jonge mantelzorgers behoefte aan en hoe kunnen social workers hierbij helpen?

Open access

Samenvatting

Jonge mantelzorgers uit gemeente De Ronde Venen is een doelgroep waarvan Stichting Tympaan de Baat graag wil voorzien in de ondersteuningsbehoefte. Deze doelgroep is tot op heden nog vrij anoniem en daardoor is het moeilijk hulp bieden aan deze doelgroep. Waar deze jonge mantelzorgers zitten, hoe ze te benaderen en welke ondersteuning zij verlangen is nog grotendeels onduidelijk. Het doel van dit onderzoek is om de ondersteuningsbehoefte van jonge mantelzorgers in kaart te brengen en in te schatten in hoeverre social workers in deze ondersteuningsbehoefte kunnen voorzien. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: In hoeverre zijn de social workers binnen Stichting Tympaan de Baat in staat om te voorzien in de ondersteuningsbehoefte van de jonge mantelzorgers van 4-24 in de gemeente De Ronde Venen? Om een antwoord te kunnen geven op deze onderzoeksvraag heeft er zowel een theorie- als een praktijkstudie plaatsgevonden. Deze praktijkstudie bestond uit zes interviews, drie daarvan waren met jonge mantelzorgers uit de gemeente De Ronde Venen en drie waren met social workers die werkzaam zijn binnen Stichting Tympaan de Baat. Uit de theorie- en praktijkstudie is gebleken dat de social workers tot op heden in staat zijn om te voorzien in de ondersteuningsbehoefte van jonge mantelzorgers. In de behoefte aan lotgenotencontact en ontlasting van zorg- en huishoudelijke taken van jonge mantelzorgers kan Stichting Tympaan de Baat voorzien. Een ander resultaat is dat de social workers niet alleen verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van deze doelgroep. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid waar op het hele netwerk van de jonge mantelzorger een beroep wordt gedaan. Echter moet wel vermeld worden dat het belangrijkste inzicht van dit onderzoek is geweest dat de focus meer moet komen te liggen op algemene bewustwording, erkenning en herkenning van de doelgroep. Jonge mantelzorgers zijn nog een te anonieme doelgroep, waardoor de ondersteuningsbehoefte niet volledig in kaart gebracht kan worden. Of de social workers ook in de ondersteuningsbehoefte kunnen voorzien, wanneer deze ‘compleet’ is, dat is niet bekend. Op basis van deze resultaten wordt aanbevolen om de prioriteit te leggen bij het creëren van bewustwording, herkenning en erkenning van de doelgroep door het ontwikkelen van een website, reclame maken en voorlichtingen te geven. Daarnaast activiteiten blijven organiseren en het hulpaanbod behouden om zo te voorzien in de ondersteuningsbehoefte van jonge mantelzorgers die bereikt worden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
OpleidingMaatschappelijk Werk en Dienstverlening
AfdelingMaatschappij en Recht
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk