De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De bescherming van aanwezigen bij buitenevenementen tegen de gevaren van een ongeval met gevaarlijke stoffen

Open access

De bescherming van aanwezigen bij buitenevenementen tegen de gevaren van een ongeval met gevaarlijke stoffen

Open access

Samenvatting

In dit onderzoek wordt er antwoord geven op de vraag: ‘Op welke wijze kunnen aanwezigen op een buitenevenement in een aandachtsgebied worden beschermd tegen de gevolgen van een brand, explosie en gifwolk als gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen?’ De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt als input voor de Maatregelenwiki Omgevingsveiligheid. Deze Maatregelenwiki wordt momenteel binnen het RIVM ontwikkelt.
Dit onderzoek is uitgevoerd door middel van het houden van interviews en het uitvoeren van deskresearch. In de bijlagen is een lijst meegenomen met de geïnterviewden. Ook is er binnen dit onderzoek gekeken naar verschillende evenementen, een lijst met deze evenementen is meegenomen in de methode van onderzoek.
Uit dit onderzoek is gebleken dat organisatoren van evenementen het moeilijk vonden om mee te helpen bij dit onderzoek. Een van de redenen hiervoor is dat organisatoren zich in een lastig parket bevinden door COVID-19. Ook werd aangegeven dat er niet altijd naar externe veiligheid wordt gekeken. Verder is gebleken dat de verantwoordelijkheid voor het nemen van de maatregelen ligt bij de organisator. Ook is de gemeente nauw betrokken bij het nemen van maatregelen. Dit door middel van de vergunningaanvraag. De burgemeester is verantwoordelijk voor het goed- of afkeuren van een vergunning. De veiligheidsregio geeft een veiligheidsadvies over de vergunningaanvraag aan de gemeente. Tenslotte is de gemeente verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid ten tijde van een ongeval. Als een ongeval is ontstaan komt de veiligheidsregio ook in actie, zij zijn belast met de bronbestrijding en het bieden van medische zorg aan de slachtoffers.
De conclusie van dit onderzoek is dat de huidige wijze van bescherming voornamelijk gericht is op het bieden van schuilen of vluchten als handelingsperspectief. Echter, is uit dit onderzoek ook gebleken dat schuilen en vluchten nog niet zo makkelijk is. Er is namelijk een aantal problemen dat komt kijken bij vluchten en schuilen. Dit is bijvoorbeeld vertrapping tijdens vluchten of het niet aanwezig zijn van een geschikte schuillocatie. Om deze redenen is er geconcludeerd dat er meer maatregelen moeten komen die vluchten en schuilen ondersteunen, én hiermee vluchten en schuilen beter mogelijk maken als handelingsperspectief. Deze maatregelen staan beschreven in tabel 4. De wijze waarop aanwezigen op een buitenevenement beschermd kunnen worden is dan dat zij kunnen vluchten of schuilen tijdens een ongeval.
Beperkingen bij dit onderzoek kwamen voort uit de lastige situatie rondom COVID-19. In het afgelopen jaar zijn er nauwelijks tot geen evenementen geweest. Om deze reden is er gekeken naar edities van evenementen uit voorgaande jaren. Ook zorgde deze lastige situatie ervoor dat organisatoren moeilijk te bereiken waren.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingIntegrale Veiligheidskunde
Datum2021-03-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk