De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een tastbaar gesprek

Onderzoek naar de post-COVID levenskwaliteit van 65+ers en het ontwikkelen van een passende interventie

Open access

Een tastbaar gesprek

Onderzoek naar de post-COVID levenskwaliteit van 65+ers en het ontwikkelen van een passende interventie

Open access

Samenvatting

Tijdens de COVID-19 pandemie probeerde Verbindingscentrum de Fontein de levenskwaliteit van kwetsbare 65+ers te verbeteren. Niettemin was het voor het bestuur lastig om een helder beeld te hebben van de impact op de levenskwaliteit van hun bezoekers. Meer inzicht verkrijgen in de impact op levenskwaliteit en behoeften, en een passende interventie ontwerpen, was dan ook de doelstelling van dit onderzoek. De hoofdvraag was: ‘Hoe kan Verbindingscentrum de Fontein haar dienstverlening aanpassen om de post-COVID levenskwaliteit van haar hulpbehoevende 65+ clie¨nten te verbeteren?’ Het onderzoek is opgezet volgens de ‘Human-Centered Design’ methodiek, die gericht is op het doorgronden van daadwerkelijke problemen en behoeften van mensen.
 
Gedurende de Inspiration fase vonden er participerende observaties, gesprekken met het bestuur en, onder begeleiding van een card sort, interviews met de doelgroep plaats. Daarin konden deelnemers 32 onderwerp-kaarten, verdeeld over acht levensdomeinen, plaatsen op een kleurrijke likertschaal als spelbord. Uit de resultaten bleek dat de doelgroep de meeste negatieve impact ervaarde op het sociaal en psychisch functioneren. Het viel op dat de methode zelf een positief effect leek te hebben op de doelgroep en diens behoeften. Het werd dusdanig enthousiast ontvangen dat de methode werd meegenomen in het verkennen van mogelijke interventies, onder de naam Tastbaar Gesprek.
 
Vervolgens werd er fysiek en online vergelijkend onderzoek gedaan bij vergelijkbare organisaties. Zij bleken zich relatief meer te richten op psychisch functioneren en het gebruik van fysieke gesprekstools. Op basis van alle voorgenoemde bevindingen is besloten om Tastbaar Gesprek als uitgangspunt te nemen voor de interventie. Vervolgens is het visuele, sociale en flexibele aspect getest en doorontwikkeld, door middel van onder andere expert-interviews en live prototyping. Als interventie is zodoende een fysieke gesprekstool ontwikkeld, bestaande uit een spelbord, 44 onderwerp-kaarten, instructie, set-tips en belang-markers.
 
Samengevat kwam er uit de resultaten naar voren dat het eindproduct, op de drie kernonderdelen van levenskwaliteit, voor Verbindingscentrum de Fontein een effectieve interventie kan zijn om de levenskwaliteit te verbeteren voor haar hulpbehoevende 65+ clie¨nten. Daarnaast kan Tastbaar Gesprek een aanvulling zijn op haar dienstverlening, vanwege de relatief lage inzet op fysieke gesprekstools en psychisch functioneren bij de Fontein. 
 
Beoordeling scriptie: 10




Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingToegepaste Psychologie
Datum2022-03-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk