De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

No Fear for Peer

Een interventieonderzoek over peer-teaching in het middelbaar onderwijs

Rechten:

No Fear for Peer

Een interventieonderzoek over peer-teaching in het middelbaar onderwijs

Rechten:

Samenvatting

Dit interventieonderzoek naar de toepassing van peer-teaching in het onderwijs valt onder een paraplu-onderzoek over ‘thuiskunst’. Het onderzoek is uitgevoerd op het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp, een openbare middelbare school voor mavo, havo en vwo. Op dit moment zijn de beeldende vorming lessen grotendeels docent-gestuurd. Vanuit het didactisch model authentieke kunsteducatie in combinatie met de beeldende thuiskunst van leerlingen waren we benieuwd naar wat de toepassing van peer-teaching zou opleveren. Dit leidde tot de volgende hoofdvraag: Wat is de inhoud en zijn de leeractiviteiten van beeldende interventielessen over thuiskunst van de leerlingen in mavo 3 op het Haarlemmermeer Lyceum waarin peer-teaching wordt toegepast en wat zijn de (leer)ervaringen van de leerlingen en docent die hierbij betrokken zijn?
Onze onderzoekspopulatie bestond uit twee beeldende kunstklassen van mavo 3. We hebben een kleinschalig, kwalitatief onderzoek gedaan. Vóór de interventie hebben we in kaart gebracht welke vormen van peer-teaching bij de thuiskunst van de leerlingen er werden beoefend. De leerlingen hebben van te voren een online enquête ingevuld om te ontdekken welke vormen van thuiskunst en peer-teaching al werden beoefend. Daarna werden ze gevraagd om voorafgaand aan de interventie een elevator pitch te houden over de eigen beeldende thuiskunst. De aantekeningen die de leerlingen hebben gemaakt voor deze elevator pitch hebben nog meer informatie over de vormen van thuiskunst opgeleverd. De leerlingen kozen uit de elevator pitches het onderwerp dat ze het leukst vonden. De leerling die de presentatie gaf, is gevraagd zijn of haar thuiskunst te delen met de groep. Dit leidde tot de eigenlijke interventielessen van 60 minuten. Deze lessen zijn geobserveerd aan de hand van een formulier. Aan het eind van iedere les hebben de leerlingen een learner report ingevuld. Na de interventielessen zijn er interviews gehouden met de docent, de peer-docent (de leerling die de les gaf) en de leerlingen.
De leerlingen beoefenen verschillende soorten beeldende thuiskunst, maar ze gaven aan niet van een ander te leren buiten school behalve in een non-formele setting. Voor de interventie waren de lessen docent-gestuurd en werd peer-teaching niet bewust in de lessen toegepast door de docent. De interventielessen uit dit onderzoek verschilden van opzet. In de ene les werden cupcakes versierd en in de andere les werd er HTML-geschreven. Bij beide lessen waren de leerlingen grotendeels on-task. De peer-docenten vervulden tijdens de interventie de rol van de docent.

Toon meer
OrganisatieAmsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
OpleidingMaster Kunsteducatie
AfdelingBreitner Academie
Datum2016-06-21
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk