De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Vesting warmte

Aardwarmtecentral en thermaalbaden op Ameland

Open access

Rechten:

Vesting warmte

Aardwarmtecentral en thermaalbaden op Ameland

Open access

Rechten:

Samenvatting

Vesting Warmte, gelegen in een natuurgebied op Ameland, combineert een aardwarmtecentrale met het ervaren van warm water uit dezelfde bron. Het is een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en wadlopers.

Vanuit de fascinatie voor de tegenstrijdige handelingen van de mens, namelijk energiezuinig willen leven maar onhandig omgaan met energieverbruik, ontstond een zoektocht naar het verbinden van die twee middels een ruimtelijke opgave. Het gebrek aan contact met de bron van energie is naar mijn idee een reden van onze onhandigheid.

In Vesting Warmte is het ruimtelijke en zintuiglijke juist in contact met de energiebron. Op deze manier wil ik bijdragen aan de bewustwording over energiestromen en zo mijn rol spelen in de energietransitie.

Waar energieproductie vaak niet hand in hand gaat met het waarderen en behouden van natuur, wil ik als ontwerper deze twee laten samenkomen tot een synergie. Op de projectlocatie van Vesting Warmte ligt een uitgelezen kans, omdat daar een statische energiebron, een gasboorput, te vinden is omgeven door jonge groeiende natuur. De locatie is aanleiding voor het versterken van de relatie tussen de energiebron en de ruimtelijke kwaliteiten van het landschap. Vanuit Ameland zelf klinkt ook de wens: ze willen voorloper zijn in de energietransitie en positioneren zich als proeftuin voor de rest van Nederland. Ze willen zelfvoorzienend zijn en af van fossiele brandstoffen.

Vesting Warmte is een moment in de reis door het natuurgebied, met zijn ruimtes gericht op specifieke delen van de omgeving. Het wordt een oord om te overnachten om vervolgens gewekt te worden door de warmte van de ochtendzon. Waar je kan tafelen met zicht op de wadlooproute die net is afgelegd. En waar je het warme water, als restproduct van de aardwarmtecentrale, kan ervaren in de thermaalbaden. Alles om bij te dragen aan het reflecteren op de natuur, het leven en energie.

Afstudeercommissie: Saša Radenovic (mentor), Jeroen Atteveld, Berdie Olthof. Toegewezen examinatoren: Bart Bulter en Herman Kerkdijk.

Toon meer
OrganisatieAmsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
OpleidingArchitectuur
AfdelingAcademie van Bouwkunst
PartnerAcademie van Bouwkunst Amsterdam
Datum2017-09-21
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk