De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Amstel Playground

Een onderzoek naar het verbeteren en inzetten van het tekort aan groen binnen de dynamische Amsterdamse samenleving, “het koloniseren van de Amstel”.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Amstel Playground

Een onderzoek naar het verbeteren en inzetten van het tekort aan groen binnen de dynamische Amsterdamse samenleving, “het koloniseren van de Amstel”.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Amstel Playground, onderzoek naar de mogelijkheden voor kolonisatie binnen de ruimte van de Amstel in tegenstelling tot de dynamische drukte van de stad. Kwaliteiten van de omgeving voor omwonende en bezoekers verbeteren, de “playground”, als een toekomstgericht perspectief hoe kinderen maar ook volwassenen in de toekomst samen kunnen recreëren, ontspannen en ontwikkelen.
Mijn doelstelling binnen dit onderzoek is het vormgeven en of adviseren “HOE” en “WAAR” ik meer groen in de stad kan brengen, met als resultaat meer ontspanning, lucht in de massa en een toename van de vrijwillige groennorm?
Deze doelstelling wordt beantwoordt aan de hand van deelvragen, ingedeeld in de fases van het ontwerp- en tekenproces. Onderwerpen die hier aan bod komen zijn: de kracht van de huidige Amstel, waterniveaus, hoogte wisselingen aan de kades, constructie, toerisme, doelgroep en het huidige profiel van de Amstel met zijn woonboten.
Naar aanleiding van een analyse kan ik de behoeften van de Amsterdamse inwoner beantwoorden, daarvanuit wordt de playground ontworpen. Rust, ontspanning, verbreding van eigen huis en of tuin, stadsstrand, horeca, wandel- en hardlooppadden worden omgezet tot modules, gebaseerd op de menselijke maat en het handboek voor toegankelijkheid. De aaneenschakeling zorgt voor de breedte en structuur van de Playground.
Spelregels ontstaan hoe om te gaan met de bestaande typologieën binnen de Amstel en zijn omgeving.
Mijn onderzoek laat zien dat de behoefte naar groen in de stad zeer goed toegepast kan worden binnen de ruimtelijkheid van de Amstel, van stad tot Amstelpark. Een traject met een totale afstand van vijf kilometer, genaamd het Masterplan. Ingezoomd tot het Deelplan met een inkadering van één kilometer, waarin alle aspecten (o.a. architectuur, bruggen, toeristen stroom, straatbeeld, huidige voorzieningen en dergelijke) van de gehele Amstel Playground aan bod komen. Uitgewerkt tot aan de technische tekeningen in het Detailplan.
De Amstel is een rivier met een grote historische en emotionele waarde, hoe ga ik draagvlak creëren bij de Amsterdammer voor de juiste conceptuele inpassing? Gedegen onderzoek (o.a. interviews, theorie en diverse analyses) hebben mij geleerd te ontwerpen vanuit de Amstel.
Een Amstel Playground die meer groen, lucht in de massa en ontspanning brengt. Als een lint door de stad, kwaliteits- groen gebieden met elkaar verbind en of zodanig versterkt.
De output zorgt voor het project resultaat, vormgegeven middels een methodische aanpak zoals te zien in hoofdstuk 5 d.m.v. een break down structureer.
De Amstel Playground, als een nieuwe concept van een drijvende kolonisatie van een “playground” op de Amstel.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingBouwkunde-Den Bosch
PartnersAvans Hogeschool
Datum2017-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk