De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

‘Lerende organisatie & Bestbouw B.V.’

afstudeeronderzoek naar het lerend vermogen binnen MKB-bouwbedrijf

Rechten: Alle rechten voorbehouden

‘Lerende organisatie & Bestbouw B.V.’

afstudeeronderzoek naar het lerend vermogen binnen MKB-bouwbedrijf

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In opdracht van Bestbouw B.V. is onderzoek uitgevoerd naar kennisdeling en het leren van projecten binnen de eigen organisatie. De aanleiding voor dit onderzoek komt voort uit diverse ontwikkelingen binnen de maatschappij, welke steeds verder migreert naar een kenniseconomie. We worden overspoeld met informatie, maar de honger naar meer kennis neemt alsmaar toe. Het bezitten van kennis wordt als macht ervaren. De vraag is of men er ook wijzer van wordt? Het onbekwaam omgaan met kennis is vaak net zo erg als het niet bezitten ervan. We kennen ongetwijfeld allemaal de uitspraak ‘macht verderft’. Hiervan is sprake wanneer de kennis aanwezig is maar vervolgens niet of nauwelijks gedeeld wordt, waardoor er ook niet voldoende geleerd kan worden van reeds uitgevoerde projecten. Door het delen van kennis met anderen wordt kennis verrijkt en wordt men er uiteindelijk zelf (als organisatie) beter van. Er kunnen efficiëntere bedrijfsresultaten mee geboekt worden. In sommige gevallen vindt deze kennisdeling direct plaats, maar veelal ook indirect. De sociale omgeving waarin men zich begeeft is van groot belang om kennis en kennisdeling te laten bloeien.

Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoe de efficiëntie van de bedrijfsresultaten verhoogd kan worden op basis van, de in het verleden, uitgevoerde projecten. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Op welke wijze kun je, als MKB-bouwbedrijf (vergelijkbaar met Bestbouw B.V.), leren van projecten?
De ervaringen en opgedane kennis van recent opgeleverde projecten dienen hierbij als leerstof. Door te leren kan er op de ontwikkelingen in de huidige markt gereageerd worden om vervolgens samen met de betrokken opdrachtgevers, adviseurs, onderaannemers en leveranciers, onderscheidend te zijn door samen te werken aan de wensen van de eindgebruiker binnen een bouwproject.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingBouwkunde-Tilburg
PartnersBestbouw B.V.
Datum2017-03-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk