De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Duurzame woonoplossing voor starters

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Duurzame woonoplossing voor starters

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De bouwsector is verantwoordelijk voor een groot deel van de afvalproductie van de wereld. Om de aarde te kunnen behouden is het belangrijk om over te stappen op duurzaam bouwen. Daarnaast is er een tweede probleem: starters die pas afgestudeerd zijn komen moeilijk aan een woning. De woningen die aangeboden worden zijn veelal te duur of te groot voor deze doelgroep. In deze scriptie wordt onderzoek gedaan naar een oplossing voor beide problemen. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: ‘Wat is een passend ontwerp voor een bijdetijdse starterswoning die voldoet aan de eisen van autarkisch-, circulair-, bio-ecologisch- en biobased bouwen?’
Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag, is gebruik gemaakt van twee onderzoeksmethodes: literatuuronderzoek en ontwerponderzoek.
Uit het onderzoek blijkt dat het ontwerp dat passend is voor deze doelgroep compact, duurzaam, prijsbewust en demontabel moet zijn. Dit vraagt om een ontwerp dat op de millimeter nauwkeurig is ontworpen en waarbij bewust is omgegaan met ontwerpkeuzes om kosten te besparen.
Vanuit deze behoeftes en de uitkomsten van het materialenonderzoek wordt het Programma van Eisen opgesteld. Deze beschrijft de randvoorwaarden voor het ontwerp. In het Programma van Eisen is vastgesteld wat de minimale oppervlakte van de woning moet zijn. Daarnaast is vastgesteld dat de woning demontabel moet zijn en hoe de oriëntatie ten opzichte van de zon het meest optimaal is. Ook is vastgesteld welke type architectuur toegepast gaat worden.
Vanuit het Programma van Eisen is het variantenonderzoek gestart. Hierbij worden verschillende oppervlaktes, indelingen, gevelbeelden en wandopbouwen onderzocht om tot de meest optimale oplossing te komen. Alle concepten en randvoorwaarden uit het Programma van Eisen zijn meegenomen.
In het laatste hoofdstuk wordt het eindontwerp besproken. Het eindontwerp is ontstaan uit de beste onderdelen van de varianten.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingBouwkunde-Den Bosch
PartnersD+B Architecten
Datum2018-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk