De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Waarderende gemeenteopbouw in de praktijk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Waarderende gemeenteopbouw in de praktijk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Stichting Waarderende gemeenteopbouw wil gemeenten zo goed mogelijk van dienst zijn met informatie over Waarderende gemeenteopbouw. De methodiek Waarderende gemeenteopbouw is door Jan Hendriks beschreven in zijn boek ‘Goede Wijn’. Dit boek is in 2013 uitgekomen en in januari 2014 op de eerste conferentie over Waarderende gemeenteopbouw geïntroduceerd. Sinds die tijd zijn verscheidene gemeenten met de methodiek aan de slag gegaan. De Stichting Waarderende gemeenteopbouw wil weten hoe er in een gemeente mee gewerkt wordt en hoe zij gemeenten kan ondersteunen.

In drie gemeenten is onderzocht hoe er daar met de methodiek is gewerkt. Het onderzoek heeft zich - naast het beschrijven van de toepassing van de methodiek in de gemeenten - gericht op de noodzakelijke voorwaarden, effecten en succesfactoren van het werken met de methodiek.

De processen in de gemeenten kenden een verschillend verloop. De methodiek is niet overal even intensief gebruikt. De resultaten verschillen dan ook per gemeente. In een van de gemeenten staat er een nieuw beleidsplan en is de kerkenraad leiding gaan geven vanuit vertrouwen. Dat heeft in die gemeente ook geleid tot een lichtere organisatie. In elke gemeente is de fase van het verhalen vertellen als heel positief beleefd. Die fase heeft dan ook veel losgemaakt bij de gemeenten.

Voor een goed verloop van het proces blijkt het belangrijk te zijn dat de kerngroep zich de methodiek eigen heeft gemaakt. Een andere factor die een grote invloed heeft op een goed verloop van het proces, is de inzet van een getrainde professional.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
AfstudeerorganisatieStichting Waarderende gemeenteopbouw
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk