De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kerkelijk werker en vrijwilligers

Een casusstudie naar spanningen in de relaties tussen een kerkelijk werker en vrijwilligers

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kerkelijk werker en vrijwilligers

Een casusstudie naar spanningen in de relaties tussen een kerkelijk werker en vrijwilligers

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De kerkelijk werker (hbo-theoloog) werkt als professional in de kerk samen met vrijwilligers, die het grootste gedeelte van het werk verzetten. De kerkelijk werker wordt aangestuurd door vrijwilligers en leidt en begeleidt zelf vrijwilligers. Uit eerder onderzoek komt naar voren dat in de relaties tussen kerkelijk werker en vrijwilligers spanningen worden ervaren.

Om inzicht te krijgen in de ervaren spanningen werd een enkelvoudige kwalitatieve casusstudie verricht in een vorm van 360 graden feedback. Waarbij antwoord werd gegeven op de vraag: In welke situaties ervaren de kerkelijk werker en vrijwilligers in de casusstudie spanningen in hun samenwerking en onderlinge relaties en welke leeropbrengst heeft deze casus voor de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk (GPW)?

Uit de onderzoeksresultaten komen zes spanningsthema’s naar voren, die meespelen in de situaties waarin spanning wordt ervaren: persoonskenmerken, loopbaanbegeleiding, vrijwilligerswerk in de kerk, eigenaarschap en sociologische invloeden. Al deze thema’s spelen gecombineerd mee in situaties waarin de kerkelijk werker en vrijwilligers spanningen ervaren in hun relaties.
Spanningen ontstaan door: botsende kwaliteiten, demotiverende omstandigheden, het ontbreken van vrijwilligersbeleid, negatief gedrag dat in stand wordt gehouden en secularisatie.

Hierop reflecterend kan gesteld worden dat de kerkelijk werker de ervaren spanningen dient te benaderen als een interpreterende gids, waarbij hij verschillende wetenschappen en disciplines betrekt. Dit weerhoudt de hbo-theoloog om te snel te handelen.

Andere aspecten die aan bod komen: Verschillende profielen van professionele jeugdwerkers, belang van contact met de doelgroep, integreren van vrijwilligers- en jeugdwerkbeleid, delegeren en het verschuiven van aandacht naar geloofsgroei.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk