De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Journalistieke Vlogs

Hoe kunnen journalistieke vlogs een verrijking zijn voor het nieuwsplatform Dag6?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Journalistieke Vlogs

Hoe kunnen journalistieke vlogs een verrijking zijn voor het nieuwsplatform Dag6?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In opdracht van Dag6 is in het kader van innovatie-onderzoek onderzocht hoe journalistieke vlogs dit platform kunnen verrijken en om het format verder te professionaliseren.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat journalistieke vlogs, mits ze voldoen aan de zes opgestelde kwalificaties een verrijking kunnen zijn in de persoonlijke en geselecteerde nieuwsbehoefte waarin Dag6 voorziet.

De journalistieke vlog laat zich kenmerken als een video die is gemaakt aan de hand van een journalistieke werkwijze en in de vorm van een videoblog wordt gepubliceerd. De zes kwalificaties houden in dat de inhoud van de journalistieke vlog gebaseerd moet zijn op een actuele aanleiding, trend of over het interessegebied van de journalist moet gaan. Daarbij komt de journalist prominent in beeld en is samen met de geïnterviewde subject in de productie. Hij laat de wereld zien door zijn ogen, waardoor de schijn van objectiviteit soms wordt doorbroken. Op die manier voorziet de journalist zijn publiek van persoonlijke en betrouwbare informatie.

Journalistieke vlogs bieden de redacteuren en vakmensen van Dag6 de mogelijkheid om hun persoonlijkheid te laten zien en vanuit hun passie mensen mee te nemen in hun verhaal. Dag6 wil als nieuwsplatform de mens centraal stellen en de vertelvorm van de journalistieke vlog sluit hier goed bij aan.
Journalistiek vlogs vragen wel om een bepaalde kwetsbaarheid van de journalist. Daarom is het belangrijk om deze vertelvorm toe te passen op Dag6-redacteuren die hiervoor open staan. Tot slot is het belangrijk om als journalistiek vlogger duidelijk aan te geven dat je in eerste instantie werkt als journalist. Door de sterke opkomst van vloggers en het digitale landschap waar iedereen kan plaatsten wat hij of zij wilt is het belangrijk om je als journalist duidelijk kenbaar je te maken.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingJournalistiek
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk