De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De invloed van Alpha op het geloof en leven van cursisten

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

De invloed van Alpha op het geloof en leven van cursisten

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Alpha-cursus speelt een belangrijke rol in het Nederlandse missionaire werkveld. Wat is zijn invloed op cursisten in het postmoderne Nederland? En hoe kan deze invloed worden vergroot? Het literatuuronderzoek en het enquêteonderzoek onder zowel cursisten als cursusleiders laat zien dat de cursus bij cursisten vooral zorgt voor 'verfrissing', 'verdieping' en 'groei' van het geloof, en daarnaast een rol speelt bij 'tot geloof komen'.
Alpha’s invloed op geloof en leven wordt door het overgrote deel van de respondenten, zowel door ‘christenen’ als door ‘niet-christenen’, als ‘positief’ of ‘zeer positief’ getypeerd. Alpha doet iets. Door de cursus heen nemen kennis en begrip van het christelijk geloof toe, vormen zich nieuwe inzichten en groeien cursisten in hun (vertrouwens)relatie met God. Naast impact op geloof heeft de cursus invloed op het leven: op sociaal-emotionele aspecten, op identiteit en op gedrag. Voorbeelden hiervan zijn: meer blijdschap, meer liefde voor andere mensen, meer vriendschappen, meer rust en meer inzet op uiteenlopende gebieden waaronder gebed en Bijbel lezen.
Factoren die van positieve invloed zijn, zijn met name: sociale aspecten zoals een open houding van de groep en de leiders, vriendschappen en het groepsgesprek; nieuwe kennis en inzichten; het niveau van de cursus; de lengte van het totale begeleidingstraject en de nazorg. Investering in deze aspecten door bezinning, bewustwording, toerusting en vervolgonderzoek zal naar verwachting bijdragen aan het vergroten van de invloed van Alpha op cursisten.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
PartnerAlpha Nederland
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk